Arjessa jaksamisen salaisuus

Arjessa jaksaminen on saanut viimeisen vuoden aikana uuden merkityksen. Ikään katsomatta on pitänyt oppia uusia tapoja pitää huolta omasta terveydestä, työn tekemisestä, perustarpeiden hoitamisesta kuten ravinnon ja lääkkeiden hankinnasta sekä sosiaalisista suhteista. Monista itselle iloa ja onnea tuovista tavoista on täytynyt luopua ja keksiä jotain tilalle, koska on pakko.

 

Itselleni talvikauden tärkein harrastus on lapsen kanssa uimahallissa uiminen ja se on korvattu säännöllisellä pulkkamäen laskemisella. Kaupassa käynti on ollut itselleni mieluista puuhaa, kun voi katsella kaupan hyllyiltä uutuuksia ja tarjouksia, mutta sekin tehdään verkossa niin, että tarjouksia ja uutuuksia ei katsella. Kuntosalilla käynnin sijaan jumppaan kotona, etänä valmentajan kanssa tai ilman, ja hiihdän sekä olen löytänyt uuden harrastuksen maalaamisen. Kalenterissa ei ole treffejä ystävien kanssa, vaan muistutuksia, että soita milloin kellekin.

Miksi koen vielä jaksavani hyvin? Salaisuus piilee säännöllisissä liikuntarutiineissa. Kun itselle arjen kannalta tärkeimmät palikat on laitettu kalenteriin niin, että ne on mahdollista toteuttaa stressittömästi, niin niistä tulee arjen kantava voima. Toinen salaisuus on se, että katse on pidettävä tiukasti tulevaisuuteen. On varmaa, että kesä tulee. Silloin vaihdetaan vain rutiinit toisiin eli pulkkamäki vaihtuu järvessä uimiseen ja hiihto juoksuun sekä ulkokuntosaleihin ja tennikseen ulkokentille. Puhelintreffit siirretään ulos puistoon, kävelylle, terassilla kahvitteluun ja piha uima-altaisiin.

 

Arjen rutiinit voivat osoittaa niin terveysliikkujalle kuin aktiiviharrastajalle, kuinka olla oman elämänsä huippu-urheilija. Rutiineilla on valtava merkitys siihen, miten kaikki itsellesi tärkeät harrastukset ja hyvinvoinnin kannalta tärkeät toimet saadaan mahtumaan viikkoon. Säännöllinen liikunnan harrastaminen auttaa purkamaan stressiä sekä paineita ja tuo iloa. Tämä vaatii tietenkin priorisointia ja aikataulutusta, mutta lopussa kiitos seisoo. Varsinkin kun myös tutkimusten mukaan säännöllinen liikunnan harrastaminen näkyy suoraan, niin henkisessä kuin fyysisessä jaksamisessa erityisesti kriisien aikana.

 

– Hanna-Leena Raunisto