Mitä työhyvinvointi on tänä päivänä?

Työpaikan ilmapiiri, toimiva toimintakulttuuri, yksilöiden henkinen ja fyysinen hyvinvointi vai jotain muuta?

 

Tämän päivän muuttuneissa olosuhteissa ja toimintaympäristöjen uusiuduttua pikapikaa työhyvinvointi on saanut uusia merkityksiä. Työhyvinvoinnissa kyse on paljolti mm. viestinnästä, kommunikaatiosta, johtamisesta, prosesseista, tavoitteista, välittämisestä, arvostuksesta, menestymisestä ja sanoisin, että jopa ihan vaan yhdessä jaksamisesta.

 

Me Fibacolla keskitytään kuitenkin siihen, missä me olemme erityisen hyviä. Olemme erityisen hyviä pohjien luomisessa sille hyvälle ololle, jonka avulla on mukavampi nousta aamuisin sängystä ja lähteä töihin, vaikka se työpaikka nykyään sijaitsisikin oman ruokapöydän ääressä.

 

Me keskitymme ihmisten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamiseen. Jaksamisen tukemiseen. Fyysiseen kivuttomuuteen. Vahvan ja toiminnallisen kehon luomiseen. Sisäisen motivaation sytyttämiseen. Motivaation ylläpitämiseen. Yhdessä tekemiseen. Autamme luomaan aktiivisen elämäntavan niin fyysisesti kuin sosiaalisesti. Paneudumme kaikkiin niihin asioihin, mitkä vaikuttavat positiivisesti hyvinvoivaan hetkessä elämiseen, joista myös rento ja tehokas työn tekeminen syntyy.

 

Teimme syksyllä 2020 tutkimuksen lyhyestä 2,5 kuukauden mittaisesta TYHY-projektistamme eräälle yritykselle. Tuon projektin ehdottomasti suurin hyöty oli osallistujien motivaation syttyminen ja aktiivisen elämäntavan aloittaminen. Toinen merkittävä tulos oli kipuoireiden vähentyminen. Kivut vähenivät lyhyeen projektiin nähden yllättävän paljon.

 

Tämä todistaa sen, että vähäinenkin säännöllisen liikunnan lisäys lyhyessä ajassa tuo selkeitä terveyshyötyjä ja vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Vaikka positiivisia muutoksia fyysisessä suorituskyvyssä oli myös syntynyt, niin tärkeimpänä johtopäätöksenä pidän silti, että me saavutimme projektissa juuri sitä, missä olemme erityisen hyviä. Ihmisten motivoimisessa liikunnan pariin ja kiputilojen poistamisessa fyysisen harjoittelun avulla.

 

Yhden ihmisen hyvinvointi on muutakin kuin numeraalinen suorituskyky kuntotestissä. Kivuttomuus ja motivaatio aktiivisuuteen ovat perustavanlaatuisia elämänlaadun kivijalkoja. Tällaisen pohjan päälle on huomattavasti helpompi rakentaa mielekäs elämä sisältäen työelämän. Perustavanlaatuiset elämän peruspilarit kun ovat ne, jotka kannattelevat meitä kaikkia, kun saavutellaan omia unelmia. Niin kotona kuin töissä. Jokainen voi olla Oman elämänsä huippu-urheilija.

 

– Ansku Toivanen

 

*Tutkimus tehtiin osaksi AMK opinnäytetyötä, jonka loppuraportti on esitystä vaille julkaisuvalmis.