Fysioterapia tänä päivänä

Näillä laitteilla tulee torstaista eteenpäin liikkumaan enemmän ihmisiä, koska kuntosalisulut päättyvät!

 

Sulun aikana tuli mieleen, kun liikunta- ja fysiikkavalmennuspalvelujen ohella tarjoamme fysioterapiapalveluja, että vaikka fysioterapia on tärkeä fyysisen hyvinvoinnin osaamisala, niin uskon, että harva osaa hyödyntää sitä niin tehokkaasti ja oikea-aikaisesti kuin voisi. Tarkoitan ennaltaehkäisyä verrattuna kroonisten ongelmien ratkaisuun. Näiden väliin jää erittäin pitkä ja tyhjä alue. Mitä lähemmäs pitkäaikaisten ongelmien ratkaisua mennään, niin sitä enemmän asiakasmassaa on fysioterapiassa.

 

Kuinka monta oiretta ja ongelmaa ratkaistaisiinkaan paljon nopeammin ja tehokkaammin, jos fysioterapiaa hyödynnettäisiin aikaisemmassa vaiheessa kuin kroonisessa vaiheessa. Siinäpä jollekin hyvä tutkimusaihe!

 

 

Uskaltaisin nimittäin väittää, että ennaltaehkäisevässä ja aikaisessa vaiheessa ”hoitoon hakeutuminen” ja fysioterapiaan suhtautuminen on aktiivisempaa ja fysioterapia sisältää enemmän terapeuttista harjoittelua. Kun taas kroonisissa tilanteissa uskon suhtautumisen olevan enemmän luokkaa ”anna minulle fysioterapiaa” eli passiivisia fysikaalisia hoitoja ja kudoskäsittelyjä, jotka lopulta eivät tuo lopullista ratkaisua mihinkään fyysiseen ongelmaan.

 

Moni meistä mieltää, että oma keho on se, jonka omistajana itse tietää, tai ainakin tulisi tietää, mitä siellä omassa kehossa tapahtuu. Kivut ja oireet voivat olla noloja ja niitä vähätellään, jopa niin kauan, että ongelmat paisuvat mittasuhteistaan, kun pitäisihän sellaiset osata itse hoitaa kuntoon. Fakta on, että fysioterapeutit ovat kehon erikoisammattilaisia ja tietävät kehon fyysisestä toiminnasta paljon enemmän kuin moni muu. En minäkään fysioterapeuttina tiedä mitään hammaslääkärin hommista, vaikka hampaat omistankin. Ja vaikka hammaslääkäri olisin niin en silti itseltäni hampaita poraisi. Miksi siis ajattelemme niin muun kehon osalta?

 

Onko fysioterapiassa annettavaa ennaltaehkäisevään tai kehittävään fyysiseen harjoitteluun?

 

Anna niin todistan, että on!

 

Lupaan nimittäin 3,5 vuoden AMK-koulutuksen ja 14 vuoden työkokemuksen perusteella, että annettavaa on todella paljon enemmän kuin yleisesti ymmärretään. On aivan eri asia, onko toiminut terveyskeskuksen fysioterapeuttina 30 vuotta (ja kaikki kunnia heille siitä työstä, että jaksavat sitä tehdä) kuin se, että olet yrittäjä ja kilpailet jatkuvasti markkinoilla osaamistasosta sekä tuloksista. Se pakottaa kehittymään. Nykypäivänä fysioterapia on terapeuttisen harjoittelun osalta paljon lähempänä fyysistä valmennusta ja toisaalta myös fyysinen valmennus kuntouttavalta osaltaan lähempänä fysioterapiaa. Näin ainakin meillä on.

 

Tervetuloa testaamaan, sillä fysioterapeuttimme osaavat muutakin kuin pelkästään kipujen, oireiden ja ongelmien ratkomista!

 

– Anna-Leena Toivanen, fysioterapeutti, tj.