Golf fysiikkaharjoittelun ABC

Peli, joka imaisee itsensä totaalisesti mukaansa tai herättää jopa inhon tunteita, kun eihän siinä kuin vain kävellä ja huiskita – ja vie vielä pirusti aikaakin. Itse olen aikanaan jo hurahtanut lajiin siinä määrin, että jopa osa työstä koostuu golfammattilaisten sekä aktiivisten harrastajien fyysisestä valmentamisesta.

 

Itselleni on parasta ajanvietettä jutella ammattilaisten kanssa siitä, kuinka kaverin svingiä saataisiin toistettavammaksi. Estääkö joku kehon osa paremman liikkeen vai auttaisiko voimaharjoittelu lyömään paremmin?

 

Nyt haluankin avata omaa filosofiaa golfharrastajien fyysisen valmentamisen taustalla.

 1. Ensin yleinen kehonhallinta ja liikelaajuudet kuntoon.
 • Käytännössä tähän sopivat pilates, jooga, tasapaino- sekä liikkuvuusharjoitteet.

 

Kun harrastaja tunnistaa kehoaan ja sen liikkeitä sekä liikelaajuudet ovat hyvällä mallilla, niin siirrytään seuraavaan osa-alueeseen.

 1. Lihaskuntoharjoittelu.
 • Monipuolista harjoittelua käyttäen niin tankoja, omaa kehonpainoa kuin myös laitteita hyödyksi. Toistomäärät ja vastukset maltillisia.

 

Tähän asti moni harrastaja toimii omatoimisissa harjoitteluissa jopa kohtuullisesti. Kuitenkin paremman harjoitteluhyödyn, jotta tulokset siirtyisi kentälle asti, tulet saamaan seuraavassa:

 1. Lajispesifi ja yksilöllisesti suunniteltu harjoittelu.
 • Selvitetään sinun tarpeet yksilöllisesti, suunnitellaan ohjelma ja lähdetään toteuttamaan sitä.

 

 

Otetaan esimerkiksi aktiivipelaaja, jonka lähtötasokartoituksessa todetaan rajoittunut ylävartalonkierto sekä heikot voimatasot jaloissa. Suunnitelma:

 

 1. Off-season käytetään ylävartalon liikkuvuuden lisäämiseen niin ohjatusti kuin myös omatoimisilla harjoitella yhdistettynä esimerkiksi hiihtolenkin kaveriksi.

 

 1. Vahvistetaan jalkojen lihaksia progressiivisesti eri voiman osa-alueita kunnioittaen. Takana on pitkä perusvoimakausi, joka on valmistanut kehon kovempiin harjoituksiin. Tällä hetkellä maaliskuussa panostamme yhteisissä treeneissä maksimivoimakapasiteetin lisäämiseen jaloissa. Etukyykky, trap bar, yhden jalan kyykky, yhden jalan maastaveto jne.
 1. Jotta ei tule kuvitelmaa, että tämä riittäisi, niin toki ko. ihminen käy aktiivisesti itse kuntosalilla treenaamassa mm. ylävartalon voimaa.

 

Tavoitteena olisi kesän alkaessa vahvempi alavartalo, liikkuvampi ylävartalo ja siten toistettavampi svingi Pro:n opein!

 

Tärkein oppi, mitä voin harrastajille ja miksi ei myös ammattilaisille kertoa:

 1. A) Suunnitelkaa
 2. B) Kysykää
 3. C) Toteuttakaa

 

Vasta tämän jälkeen voidaan todeta, onko fyysisestä harjoittelusta sinulle hyötyä. Se ei auta ketään, että silloin tällöin käydään salilla ja kun pelataan seuraavina päivinä lihaskivuissa niin todetaan, että saliharjoittelu on pa***a golffareille.

 

– Mikko Karhu, fysiikkavalmentaja