Ihana syksy tulee taas!

Kun on lomaillut tarpeeksi, tuntuu ihanalta palata toimiviin arjen rutiineihin. Se tuntuu jopa luontevalta ja tarpeelliselta. Tällä hetkellä on vaikea miettiä miltä tuleva syksy näyttää. Liian pitkälle onkin turha miettiä, koska monet asiat ovat sellaisia, joihin kukaan ei voi vaikuttaa. Onneksi on myös asioita, joihin voi vaikuttaa, niin keskitytään niihin.

 

Monissa talouksissa Excel-taulukoille olisi tarvetta, että kaikki ja kaikkien menot saadaan suunniteltua. Meillä oli lapsuudessa perheseinäkalenteri, johon jokainen kirjoitti omat menonsa ja sitten sitä täydennettiin. Saman otin käyttöön meillekin kotiin, mutta se ei ole vielä toiminut. Sähköisten kalenterien aikana olen huomannut, että seinäkalenteriin ei tule kirjoitettua juuri mitään, mutta onhan sitä kiva katsella ja muistella edesmenneen Äidin käsialaa lapsuudenkodin seinäkalenterissa. Työn puolesta kalenterijakoja tuntuu olevan aivan liian moneen suuntaan, että jos siihen lisätään vielä perheenjäsenten kalenterit, niin ajatuskin huimaa. Joten pysyttelen sähköisessä- sekä seinäkalenterissa.

 

Olisihan se hienoa muistaa jokainen työasia, muistutus, harrastukset ja niiden muutokset, terveysmeno tai muu ajanvaraus, nimipäivät, syntymäpäivät, muistopäivät ja kansalliset sekä kansainväliset juhlapäivät ilman kalenteria. Ehkä sitten se meno ei olisi niin rentoa hetkessä elämistä. Eikä kaikkea tarvitse aina muistaa.

 

 

Olen luonut mieleeni valmiiksi sellaisen syksyn, jossa loman hienot hetket tsemppaavat ja auttavat jaksamaan niinä pimeinä syysaamuina sekä -iltapäivinä. Hyppään ilolla uuden kauden harrastuksiin ja toppakerroksiin. Olen avoin sille, mitä hienoa voi tapahtua tänä syksynä. Mitä voin oppia ja oivaltaa sekä nähdä ja kokea. Päätän, että se on itsestäni kiinni, kuinka pidän yllä tätä mielen ja kehon hyvää oloa läpi koko syksyn ja talven pimeyden. Luulen, että Jenkeissä opittu shadow training auttaa minua tässä mielikuvaharjoittelussa.

 

Kuulostaako helpolta?

 

Tällä hetkellä kyllä, kun tämä valo ja vihreys näkyy, tuntuu ja tuoksuu, mutta ei se ole helppoa. Muistetaanpa se, että talvella ei tarvitse jaksaa kaikkea samalla tavalla, kuin kesällä. Vaihtoehtoja kuitenkin on ja jokaisen tulisi löytää se omanlaisensa. Millainen harjoittelu auttaa sinua jaksamaan ja mikä auttaa rentoutumaan ja mikä muistamaan ne tärkeimmät asiat. Minulla toimii erilaiset käsinkirjoitetut listat ja muutenkin erilainen kirjoittaminen. Joskus näitä listoja tulee aloitettua liian monta pelkällä otsikolla, mutta sitten on myös niitä pitkiäkin listoja, jotka vain täyttyvät ja täyttyvät. Otsikot menevät yleensä näin: muista tehdä, hoida, varaa, osta, etsi, tärkeimmät tai unohdin. Kalenteriin varatut omat harrastusajat yleensä joustetaan niin, että ne rakkaimmat pääsevät harrastamaan. Kunpa oman ajan arvosta osaisi pitää kiinni paremmin.

 

Silti tulee se hetki, kun tuntuu, että kaikki kesän energiat on käytetty – ei haittaa. Antaa tulla. Kääriydytään villapaitaan, villasukkiin, juodaan teetä ja yritetään tehdä (tai pakotetaan) kalenteriin aikaa itselle. Venytellään, huolletaan, aktivoidaan ja vahvistetaan kroppaa, silloin autetaan myös mieltä jaksamaan. Aloitetaan valmistautuminen syksyyn nyt, Tervetuloa!

 

– Hanna-Leena Raunisto