Juoksukausi käy jo kuumana!

Maa tuoksuu, kevät aurinko lämmittää ja päivät pitenevät.  On aika laittaa lenkkarit jalkaan ja suunnata lenkkipolulle, sillä mikä olisikaan sen parempi tapa nauttia näistä kauniista keväisistä säistä. Korona tuo omat haasteensa harrastamiseen, mutta tätä harrastusta se ei pääse rajoittamaan. Lenkkeilykauden startti on usein jähmeä ja talven jälkeen jalat voivat tuntua painavilta kuin tiiliskivet. Kuitenkin lenkkeilyyn on varmasti luvassa helpotusta, kunhan muistaa pitää seuraavista asioista huolta.

 

Ihan ensimmäisenä haluaisin muistuttaa, että maltti on valttia tässäkin lajissa. Ole kärsivällinen ja muista aloittaa rauhassa. Etene kuntosi mukaan. Tarkkaile sykettä ja älä juokse liian kovaa, sillä muuten matka voi jäädä hyvin lyhyeksi. Ennaltaehkäiset myös vammojen syntyä, kun muistat aloittaa maltillisesti.

 

Mielestäni ehdottomasti paras tapa napata juoksuharrastuksesta kiinni on tehdä siitä tapa. Merkkaa lenkit kalenteriin. Mikäli sinulla on tapana poistaa merkintöjä yhtä nopeasti, kuin olet ne sinne laittanut, niin hanki itsellesi lenkkikaveri. Kaverin kanssa sovituista juoksutreffeistä on hankalampi luistaa.

 

Seuraavaksi loistavia uutisia aamuihmisille. Sen lisäksi, että mikään ei herätä yhtä hyvin kuin aamulenkki, niin kroppa on parhaimmillaan aamulla, sillä se on saanut lepoa. Myös kehon hormonitoiminta on vilkkaimmillaan aamusta, joten se taas auttaa lihaksia palautumaan paremmin suorituksesta.

 

Kun juoksu alkaa sujua, sitä haluaisi vain juosta joka päivä, muista kuitenkin lepopäivät ja kehonhuolto. Ilman lepoa ja huoltoa juoksukausi voi jäädä hyvinkin lyhyeksi. Erityisesti pohkeet saattavat olla alkuun arat, sillä ne eivät ole tottuneet juoksun rasitukseen. Myös ryhdillä ja oikealla juoksutekniikalla on suuri merkitys. Oikea juoksutekniikka lähtee ryhdistä, tällöin happi kulkee paremmin ja juoksu on taloudellisempaa, kun paino jakautuu tasaisesti keholle.

 

Pääset kätevästi alkuun nappaamalla meidän instagramista mun liikkuvuusvinkit juoksuun. Ja eikun juoksemaan!

 

– Laura Martikainen, fysiikkavalmentaja