Kehonpainoharjoittelulla kropasta voimakas ja kestävä
Miksi harjoitella omalla kehonpainolla? Kehonpainoharjoittelulla pystymme tekemään kehostamme toiminnallisesti vahvemman ja kestävämmän. Perinteinen kuntosaliharjoittelu on enemmän yksittäisiä lihaksia eristävää harjoittelua, kun taas kehonpainoharjoittelulla saamme linkitettyä kineettisten ketjujen kautta kropan yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän takia kehonpainoharjoittelu on äärimmäisen arvokas työkalu parantamaan suorituskykyä työn ja arjen haasteissa. Tulisikin miettiä mitä varten treenaat; pitää saada enemmän penkistä ylös kuin naapurin Make tai hauiksen ympärysmitta on maksimoitava, vai onko tavoitteena arjessa ja töissä parempi jaksaminen sekä kolotusten pysyminen poissa. Jos vastasit jälkimmäiseen kyllä, niin kehonpainoharjoittelu kannattaa laittaa testiin.
Kehonpainoharjoittelu tuo perinteiseen saliharjoitteluun hyvää ärsykkeen vaihtelua. Kehonpainoharjoittelulla voidaan saada myös samoja treeniadaptaatioita kuin vastuspainoharjoittelulla kuten painonpudotus, suorituskyvyn nosto tai lihasmassan kehittäminen. Lisäksi kehonpainoharjoittelu monipuolistaa harjoittelua, kun kehomme toimii harjoitellessa yhtenä kokonaisuutena kineettisten ketjujen myötä. Kehonpainoharjoittelu tuo harjoitteluun uusia nivelkulmia, joita emme ole tottuneet käyttämään perinteisessä kuntosaliharjoittelussa, joten se monipuolistaa harjoittelua ja liikkumista. Lähtökohtaisesti monipuolinen liikkuminen ja harjoittelu tukee terveyttä sekä hyvinvointia, ja tähän kehonpainoharjoittelu tuo ison palan pöytään.
Aina kesän tullessa olen itse tykännyt ottaa parin kuukauden ulkosali- ja kehonpainoharjoittelujakson, sillä tämä tuo uutta piristystä ja vaihtelua treeniin. Ulkosalit yleensä sisältävät jonkin näköiset leuanvetotangot, vaakasoututangot ja mahdollisesti puolapuut. Kuitenkin uudemmilla ulkosaleilla löytyy nykyään myös vastusharjoitteluun käytettäviä laitteita. Ulkosali- ja kehonpainoharjoittelu tuovat, jossain määrin myös haastetta nousujohteisen treenin luomiseen, mihin vaaditaan kuitenkin vain enemmän kekseliäisyyttä liikevariaatioihin. Esimerkiksi jos pystyt kyykkäämään kehonpainolla 50 kertaa helposti niin normaalista kehonpainokyykky variaatiosta ei sinulle ole lihaskasvun kannalta merkittävää hyötyä, jos sitä tavoittelet. Liikkeiden haastavuus syntyy erilaisten liikeprogressioiden kautta eli kehon asentoja muuttamalla treenarin tasolle sopivaksi. Kuminauha on myös loistava lisä tuomaan tarvittaessa kevennystä leuanvetoihin, pistoolikyykkyihin tai punnerruksiin. Lisäksi lisäpainojen käyttö tuo lisää mahdollisuuksia kehonpainoharjoitteluun.
Myös ulkosalille kävelemisessä on omat hyötynsä. Luonnossa käveleminen laskee stressitasoja ja rauhoittaa mieltä, näin ollen se myös nopeuttaa palautumista sekä edes auttaa arjessa jaksamista. Pieni lenkki ulkosalille kehonpainotreenille voisi tässä mielessä siis olla jonkin näköinen jackpot virkistämään mieltä ja kroppaa. Käytämme myös Fibacolla paljon kehonpainoharjoittelua työkaluna kehon monipuoliseen vahvistamiseen. Tervetuloa kokeilemaan kehonpainoharjoittelua ohjatusti Fibacolle!
Ilmari Strand
Fysioterapeutti