Kohtuudella enemmän – All In -ajattelu veks!
Kesän lähestyessä monille ihmisille tulee ajatuksia, että nyt on äkkiä päästävä kesäkuntoon ja sitten halutaan starttailla parin kuukauden ultimaattinen rääkki treenijakso. Kahdessa kuukaudessa saattaakin päästä tavoitteeseen, mutta kun rääkkijakso loppuu, niin ajatellaan, että voidaan palata normaaliin terveelliseen elämään: ”kahellaan sitten, se on sen ajan murhe”. Valitettavasti tällainen kaikki tai ei mitään -ajattelumalli toimii aika huonosti pitkällä aikavälillä. Mahdollisesti muutaman viikon tai hyvällä tuurilla parin kuukauden kestäneen sitkeän riisi-kana-dieetin jälkeen motivaatio ei enää kestä ja ratkeamishetkellä heitetään hanskat tiskiin.
Kohtuudella pariin asiaan keskittymällä päästään huomattavasti pidemmälle. Alussa perusteiden luominen on avain menestykseen, eikä kannata nyanssieroille korvaa lotkauttaa. Kun perusteet ovat hallussa, joustavuus ja kehon kuuntelu on onnistumisen ydin pitkällä aikavälillä. Laita kuntoon hyvä ateriarytmi! Hyvä kookas aamupala, ravitseva lounas, monipuolinen ja värikäs päivällinen sekä sopiva iltapala. Aloita kaksi kertaa viikossa voimaharjoittelulla ja 2,5 h reipasta liikuntaa liikuntapiirakan mukaan. Lisäksi muista nukkua päivittäin 8-9 tuntia.
Muutokset ovat ylläpidettäviä, kun alkumotivaation innoittamana niitä toteutetaan pari kerrallaan ja luodaan rutiineja, jolloin asiat jäävät sinne vähemmän aurinkoisillekin päiville, jolloin mikään ei oikein kiinnosta. Sitten kun asiat jäävät arkeen voidaan taas lisätä hieman uusia yksityiskohtia kokonaisuuden edistämiseksi. Muista, että alussa tarvitsee toki ponnistella treenien ja ruokavalion opettelun kanssa, mutta asiat helpottuvat toistoja tekemällä. Alussa herkästi myös omaksutaan suorittamisen mindset, että levätä voi sitten kun asiat ovat valmiita. Tämä on elämän kannalta haastavaa, koska elämässä mikään ei ole ikinä valmista. Suorittamisella kaivat kuoppaa keräämällä stressiä ja uupumusta, jotka voi pitkään jatkuessaan johtaa alipalautumiseen tai sitten ylikuntoon.
Terveyttä ja suorituskykyä edistävä elämäntyyli löytyy tekemällä asioita mielekkäällä tavalla, oli se sitten mielekkään liikkumismuodon löytäminen lajeja kokeilemalla tai sellaisten ruokareseptien opettelu, mikä on samalla terveellistä, mutta ei maistu aivan puulta. Harjoittelun suhteen on hyvä muistaa, että treenin aikana me menemme hetkellisesti ylikuormitustilaan, josta palaudutaan sitten paremmalle lähtötasolle – palautuessa kehitytään. Tämän vuoksi harjoittelua on hyvä ohjelmoida realistisesti elämän kokonaiskuormitus huomioiden ja se on omaa työtäni Fibacolla. Tervetuloa Fibacolle luomaan kestävä pohja harjoittelulle!
Ilmari Strand
Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja