Kummikuntoutuksen ensiaskeleet

Nuori mies istuu asfaltilla TPS HC:n pelipaita päällään ja katselee ihmisvilinää ympärillään. Katsahdan hetkeksi häntä, sillä kaikki paitsi Ilveksen pelipaidat herättävät aina huomioni. Heti perään muistankin, että olemme Fightback Run -tapahtumassa Turussa, joten eihän
tuo loppujen lopuksi mitenkään outo yhdistelmä ole. Eivät kai kaikki sentään voi Ilvestä kannattaa.

Olen siis Hyysalon Pekan kanssa valmistautumassa hänen ensimmäiseen viralliseen juoksuunsa, jota varten olemme harjoitelleet vuoden päivät. Paikkana Turku ja vuodenaikana syksy. Huolimatta pienestä yliyrittämisestä itse juoksussa, tapahuma itsessään menee mallikkaasti. Kun otetaan huomioon, että vuosi sitten 10 – 20 metriä juoksua oli maksimi Pekalle, on 2,6 km oiva suoritus kuntoutettavalle urheilijalle. Tässä vaiheessa haluankin kiittää Pekkaa kaikesta tähän astisesta ja etenkin siitä, että hän toimi esikuvana mm. tälle pelipaitaiselle nuorelle herralle. Maailma tarvitsee esikuvia ja tällaiset tarinat ovat nimenomaan niitä.

Samaisena päivänä kuitenkin tapahtuu paljon muutakin kuin pelkkää juoksemista, sillä tapaan myös pelipaitaisen nuoren miehen vanhemmat, jotka pyytävät voisinko joskus auttaa myös heidän poikaansa. Käyn esittelemässä itseni pojalle ja lupaan auttaa jossain vaiheessa. Auttaminen ei voinut tapahtua ihan heti, sillä projektini ei ollut vielä käynnistynyt.

Reilu puoli vuotta myöhemmin projekti on käynnistynyt. Tässä vaiheessa se ei enää ole vain minun projektini, vaan meillä on upea yritys, jossa on minun lisäkseni paljon muitakin vaikuttajia ja tekijöitä. Projektin ja tuotemerkin nimi on Fibaco, ja sen yksi tahtotila on auttaa ihmisiä, jotka oikeasti ovat menettäneet kaiken.

Jälleen puoli vuotta myöhemmin katselen tuota samaa poikaa. Nyt hän hymyilee hänelle tuntemattomille ihmisille ja vastailee parhaansa mukaan kysymyksiin, joita ihmiset hänelle esittävät. Hän ei välttämättä tiedä, että kysyjät ovat erittäin vaikutusvaltaisia urheilumaailman managereita, valmentajia ja muita henkilöitä, jotka ovat valmennuskeskuksemme avajaisissa. Oli kysyjänä kuka tahansa, tunnen tiettyä ylpeyttä herraa kohtaan jo pelkästään siitä, että hän edes vastailee heille. Nuoren herran puhe ei nimittäin vieläkään toimi kuten pitäisi, ja vaatii hieman malttia kommunikoida hänen kanssaan. Urhoollisesti hän silti juttelee ihmisten kanssa. Itse asiassa joka kerta, kun olen tekemisissä hänen kanssaan, tulee hyvä mieli, sillä tämä poika on rakennettu hyvästä tahdosta ja positiivisuudesta.

Nuoren herran nimi on Niklas Raho. Kun olen tekemisissä hänen kanssaan, olen enemmän ja enemmän varma siitä, että tällaisten tarinoiden esiintuominen on kaikkien etu moneltakin kantilta!

IMG_0719

Noin yhdeksän vuotta sitten Niklas oli niin kuin kaikki muutkin. Nuorukainen pelasi TPS:n B-junioreissa ja oli juhlimassa vappua kaveriporukalla. Kaikessa lyhykäisyydessään kävi niin, että joku uhkasi Niklaksen kaveria puukolla, ja väliin mennessään Niklas sai itse iskun päähänsä. Monen siitä seuranneen tapahtuman summana hän menetti liikuntakykynsä ja terveytensä.

Nyt voidaan kaikessa surullisuudessaan puhua siitä, miten yksi lyönti pystyi muuttamaan jonkun ihmisen maailman täysin katastrofaaliseen suuntaan. Surkeista ennusteista huolimatta Niklas kuntoutti itsensä takaisin kävelykykyiseksi opettelemalla kaiken uudestaan.

Te, jotka olette olleet tekemisissä akuutin kuntoutuksen kanssa, ymmärrätte miten monen kyyneleen takana moinen suoritus on. Meillä, joilla terveys on tallella, ei löydy edes mielikuvitusta miettiä sitä helvettiä, jonka nämä ihmiset käyvät läpi koko prosessin aikana.

Mikä on meidän yrityksemme tehtävä tässä tarinassa? Me tarjoamme Niklaksen kaltaisille tarinoille parempaa jatkoa. Kustannamme 20 viikon kuntoutusjaksoja ihmisille, joilla ei ole varaa akuutin kuntoutuksen jälkeiseen toimintaan. Kuten Pekka, Niklas ja kaikki muutkin halvaantuneet haluavat palata lajeihinsa ja normaaliin työelämään. Kuntoutuksessamme korjaillaan hermotusta siten, että – jos se on suinkaan mahdollista – esimerkiksi henkilön kävely ja puhe paranevat.. Me emme voi tehdä kaikkea itse, joten tarvitsemme suomalaisia yrityksiä mukaan rakentamaan lisää kummikuntoutustarinoita.

Meillä on myös ilo tiedottaa, että olemme saaneet kuntoutettavien kummiksi Minttu Virtasen. Minttu ja hänen perheensä ovat olleet ensimmäisestä päivästä lähtien mukana toiminnassa, ja omalla esimerkillään innostamassa suomalaisia yrityksiä lähtemään mukaan toimintaamme.

Tutustu seuraavasta linkistä kuntoutuspalveluihimme:

www.fibacogroup.com/palvelut/kuntoutus/

-Topi-

 

Niklaksen toinen Fibaco kuntoutustreeni