Luistin kulkemaan! 20.3.2017

Tommi Pulli on tukemamme urheilija, joka edustaa Suomessa melko pienen lajin kilpaurheilijaa. Viimeisimmissä kappaleissa selviää se potentiaali mitä me näimme Tommissa ei-niin-ruusuisen-alun seasta.

” Vuosi sitten päädyin Fibacolle lihastasapainokartoitukseen fysiatrini ehdottamana. Edellinen kausi oli mennyt sairastellessa, enkä saanut harjoittelusta sellaista vastetta kuin olisi pitänyt. Kroppani tuntui käyvän puolitehoilla. Kun saimme kartoituksen tehtyä, oli tulokset melko selkeät. Puolieroja ja kireyksiä oli aika paljon ja lihakset eivät toimineet kovin hyvin yhdessä. Etureidet ja selkä olivat todella aktiivisia ja tekivät paljon työtä, mutta pakarat ja vatsat olivat hyvin heikosti mukana.

Tästä sain todella hyvän tavoitteen seuraavalle kaudelle. Osasin varautua, että tulosten näkymisessä menee aikaa ja kärsivällisyys voi olla koetuksella. Muutamien viikkojen jälkeen kuitenkin aloin jo huomaamaan eroja entiseen. Selkä vaivat väheni ja tuntui, että pystyn kävelemään suorassa. Oli melkoinen helpotus, kun lähdimme kevään ensimmäiselle pyöräleirille ja pystyin tekemään kaikki harjoitukset ja harjoittelu tuntui tosi hyvältä! Viikko viikolta tunne omaan kehoon parani ja sain vahvistettua heikkouksiani.

Lajiharjoittelukausi alkoi syyskuussa, jolloin olin ehtinyt puoli vuotta tutustua uusiin lihaksiin. Kova jääharjoittelu toi vanhoja ongelmia esille, jolloin täytyi tehdä vielä enemmän töitä pitääkseni kehon toiminnassa. Syksyn karsintakisoissa pääsin takaisin omalle tasolleni ja tein myös 1500m euroopan ratojen ennätykseni!

Talvikaudella vaadin lähes päivittäisiä harjoitteita ja venytyksiä, että uudet hermotukset pysyivät muistissa ja lihaspituudet riittävinä. Lihashuollon osuus kasvoi myös talvikaudelle, kun huomasin, että uudet paikat väsyvät ja kiristyvät helposti.


Helmikuun lopussa olin viimeistä kertaa leirillä päättyneellä kaudella. Sain luistelun toimimaan paremmin kuin moneen vuoteen aiemmin ja tuntui että jalat toimivat aivan uudella tavalla. Vaikka jokin harjoitus oli raskas ja jaloista loppui paukut, pystyin silti pitämään tekniikan kasassa ja saamaan jaloista kaiken mahdollisen irti. Tämä oli suurin muutos edelliseen muutamaan vuoteen.

Leirin päätteeksi kisasin kolmella matkalla (500m, 1000m ja 1500m) ja tein jokaisella ennätyksen Euroopassa! Luistelu tuntui todella hyvältä, sain kaiken irti mitä oli otettavissa ja vauhti oli sen mukaista. Nautin todella paljon kisaamisesta!

Urheilussa tulokset ovat aina monen muuttujan kokonaisuus. Fibacon yhteistyö on ollut minun kokonaisuudessani todella iso plus-merkkinen muuttuja, joka on käänteentekevä urallani. Suuri kiitos Fibacolle kuluneesta vuodesta ja jatketaan mahtavaa työtä! ”

– Tommi Pulli, pikaluistelija

 

” Tommin kropan toiminta yleisellä tasolla oli alussa melko epäbalanssissa. Niinkuin Tommi sanoi, kropassa oli hermotus vahvoihin etureisiin sekä pitkiin selkälihaksiin, jotka dominoivat kaiken työnteon. Meidän piti lähteä purkamaan ongelmia hyvin maltillisilla kontrolliliikkeillä, että löydettiin heikommat lihasketjut työhön mukaan. Liikkeitä suoritettiin todella alhaisilla tehoilla ja 110% keskittymisellä. Kroppa piti saada myös liikkuvuuksien puolesta aukeamaan, jotta lihasaktivaatiot läpi kehon olisivat mahdollisia. Tähän päälle lajivalmentajien kovat lajinomaiset treenit sekä hierojien käsittelyt niin saatiin hyvin tuloksia kaudella.

Samankaltaiseen kehon toiminnalliseen ongelmaan törmää hyvin usein, mutta pikaluistelu oli jättänyt lajina melko voimakkaat jäljet kehoon. Onneksi tulokset luistinten päällä ovat olleet jopa erinomaisia. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia koitoksia! ”

– Mikko Karhu, Fibaco yksilövalmentaja