Mitä maksimivoimalla tarkoitetaan?

 

Sillä tarkoitetaan voimakapasiteettia, jossa lihakset pystyvät tuottamaan yksittäisen maksimaalisen ponnistuksen. Esimerkiksi, kuinka paljon kuormaa pystyt nostamaan penkkipunnerruksessa. Maksimivoimatasoon vaikuttavat pääasiassa lihaksen poikkipinta-ala eli suomeksi lihaksen koko ja kyky, kuinka hyvin hermosto osaa antaa käskyä lihaksille. Maksimivoimaa mitataankin klassisesti erilaisilla voimaliikkeillä, kuten takakyykky, penkkipunnerrus, maastaveto tai leuanveto lisäpainolla.

 

 

Puhuttaessa hyvästä suorituskyvystä eri urheilulajeissa, voiman eri ominaisuudet korostuvat. Esimerkiksi maratoonari tarvitsee kestovoimaa enemmän kuin golffari, jolla puolestaan korostuvat nopeusvoimaominaisuudet. Maksimivoima toimii pohjaominaisuutena näille kaikille muille voiman ominaisuuksille, siksi sinunkin olisi hyvä harjoittaa myös maksimivoimaominaisuuksia, oli lajisi sitten kestävyysjuoksu, golf tai tennis.

 

Helsingin Sanomat kirjoittivat aiheesta helmikuussa -24, kuinka maksimivoimalla on vaikutusta elämänlaatuun. Linkki juttuun tilaajille.

 

Mitkä olisi sitten ”riittävät” maksimivoimatasot eri liikuntalajeja harrastaville?
Vastaukseen ei ole oikeaa vastausta, sillä meillä on eroja lähtötasossa, iässä, harjoittelun kokemuspohjassa ja elämäntilanteissa.

 

Yleisellä tasolla olen käyttänyt 18-50 vuotiaiden perusterveiden miesten kohdalla seuraavia tavoiteltavia voimatasoja:

Penkkipunnerrus 1 x omapaino
Takakyykky 1,5 x omapaino (reisiluu vaakatasossa kyykyn ala-asennossa)
Maastaveto trap bar 2 x omapaino
Leuanveto +10 toistoa

 

 

Tärkeintä on kuitenkin lähteä parantamaan omaa tämänhetkistä kunto- ja voimatasoa. Varsinkin, jos koet, että omissa harrastuksissa alkaa pelikaverit viemään voittoja liian isolla prosentilla. Muista, että fakta on se, että kuntosalilla ei ole tehty yhtään hyvää juoksijaa, ei golffaria eikä tennispelaajaa, mutta varmasti kaikki huiput edellä mainituista erilajien edustajista ovat viettäneet oheisharjoittelun parissa runsaasti aikaa.

 

Jos sinulla on kuitenkin kertynyt taukoa kuntosaliharjoittelusta, ei ole mitään syytä lähteä heti testaamaan ”ykkös-maksimeja”, vaan tärkeintä olisi palata lajiasi tukevaan oheisharjoitteluun ja sieltä turvallisten tekniikoiden, kevyemmillä painoilla tehtyjen harjoitteiden kautta kohti maksimivoiman harjoittamista.

 

Tulokset kuntosalilla takuulla siirtyvät kevenevään juoksuun, pidempiin lyönteihin golfissa sekä helpompaan liikkumiseen tennis kentillä!

 

Mikko Karhu
Fysiikkavalmentaja