Mitä siellä fysioterapiassa siis tehdään?

 

Edellisessä blogitekstissä raotettiin fysioterapian laajuutta, sekä tekijöiden kirjoa. Ei ole siis ihme, että fysioterapian konkreettinen sisältö voi jäädä mietityttämään kuluttajaa, erityisesti jos pitäisi itse valita, minne ja mille fysioterapeutille aikaa varaa. Keskeistä on erottaa resurssit; julkisella puolella fysioterapeutin vastaanoton sisältöä rajaavat ennen kaikkea aika, sekä henkilökuntaresurssit. Yksityisellä aikaa ja tekijöitä on per asiakas enemmän. Toinen rajaava tekijä on miljöö. Mikäli asiakas on sairaalassa tai terveyskeskuksessa, niin ymmärretään että levytankoja tai juoksuratoja harvemmin näistä paikoista löytyy. Yksityisellä asia monimutkaistuu, sillä toisissa fysioterapiapalveluita tarjoavissa yrityksissä on monipuoliset välineet sekä tilat, ja toisissa perinteinen hoitohuone kuminauhoineen.

 

Meiltä Fibacolta löytyvät näistä ensimmäiset, eli monipuoliset tilat rauhallisesta peilisalista aina kyykkyräkkeihin saakka. Eri tiloja hyödynnetään eri tarkoituksiin, asiakkaan tilanteesta riippuen. Myös erillinen hoitohuone löytyy, esimerkiksi manuaalista käsittelyä tai teippauksia varten.

 

 

Saapuessasi vastaanotolle fysioterapeutti todennäköisesti aloittaa kysymällä, miksi saavuit. Oletko esimerkiksi kaatunut ja nyrjäyttänyt nilkkasi, onko alaselkä alkanut viime aikoina juilia normaalia enemmän, vai satuitko arjen askareissa huomaamaan kuntosi huononneen? Oli syysi mikä tahansa, fysioterapeutti todennäköisesti kyselee tästä enemmän, sekä mahdollisista liitännäisvaivoista, kuten ravinnosta, unesta ja koetusta kuormituksesta arjessa.

 

Tämän jälkeen taas vaivastasi riippuen, lähdetään konkreettisesti liikkumaan ja tutkimaan, miten se keho liikkuu. Fysioterapeutti pyytää sinua tekemään erilaisia asentoja, viemään käsiä kohti lattiaa, kyykistymään, kävelemään jne. Samalla fysioterapeutti kyselee tuntemuksiasi. Joitakin liikkeitä saatetaan tehdä useampi kerta hieman eri tavoin. Välillä fysioterapeutti ohjeistaa sinua suullisesti, itse näyttämällä tai manuaalisesti. Tutkimisen lopuksi fysioterapeutti kokoaa yhteen hänen sekä teidän yhdessä huomaamanne asiat, sekä antaa ehdotuksensa jatkotoimenpiteistä. Mitään kaiken korjaavaa taikasauvaa ei siis missään vaiheessa esiin kaiveta, mutta saatat kuitenkin yllättyä, kuinka pienillä asioilla olo kohentuu, kipu lievittyy tai mieli virkistyy.

 

 

Fibacolle fysioterapiaan tullessasi voit olettaa ensimmäisen kerran rakentuvan alkuhaastattelusta, aktiivisesta tekemisestä, sekä loppuyhteenvedosta. Meillä fysioterapia perustuu tutkittuun tietoon, kuitenkin aina asiakaslähtöisesti eli asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Moni asiakas on myöhemmin kertonut hämmästyneensä, kuinka toiminnallista ja kokonaisvaltaista fysioterapia voikaan olla.

 

Vanha tanssinopettajani sanoi pitkään, että on olemassa niin monta tanssityyliä, kun on tanssijaa. Itse ajattelen, että on niin monta tapaa tehdä fysioterapiaa, kun on fysioterapeuttia.

 

Laura Piironen
Fysioterapeutti