Mitä sinulle tulee mieleen sanasta fysioterapia?

Suomen Fysioterapeuttien mukaan fysioterapia on ammattiala, jonka erityisosaamisalueita ovat liikkuminen, toimintakyky ja terveyden edistäminen. Heidän mukaan fysioterapiaan kuuluu sekä ennaltaehkäisevät että kuntouttavat palvelut. Itse olen kokenut, että fysioterapia mielletään usein vain kuntoutukseksi ja fysioterapeutti kuntoutuksen ammattilaiseksi. Kuntoutus on toki hyvin merkittävä osa fysioterapiaa, mutta miksi ammattialasta puhuttaessa sisällöstä jää usein puolet pois.

 

Suomen Fysioterapeuttien mainitsemat liikkuminen, tomintakyky ja terveyden edistäminen sekä niiden ennaltaehkäisevät vaikutukset jäävät usein taka-alalle, kun mietitään mitä fysioterapia on. Mikäli nämä asiat nousisivat vahvemmin esiin, uskon että yhä useampi löytäisi tiensä helpommin fysioterapeutin vastaanotolle, ja tätä kautta saisimme monia vaivoja ennaltaehkäistyä ennen, kun varsinaista kuntoutusvaihetta tarvitaan. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisestä hyötyvät kaikki iästä, tavoitteista tai kuntotasosta riippumatta.

 

 

 

Mitä fysioterapiassa sitten tehdään? Tämä riippuu toki asiakkaan lähtötilanteesta ja tavoitteista. Omat työpäiväni asiakkaiden kanssa sisältävät suurimmilta osin liikkuvuuden, liikehallinnan ja voiman harjoittamista sekä testausta. Esimerkiksi voimaharjoittelua ei monesti mielletä fysioterapiaksi, mutta se voi olla hyvinkin tärkeä osa sitä. Itse koen, että mikä määritellään fysioterapiaksi ei niinkään riipu siitä mitä tehdään, vaan miksi tehdään. On tärkeää löytää syyt oireille ja keinot niiden ehkäisemiseen, ja tätä kautta määritellä mitä lähdetään tekemään. Toiselle se voi olla hengitysharjoitus ja toiselle punnerruksia.

 

Milloin sitten fysioterapiaan kannattaa hakeutua? Oikeastaan milloin vain. Fysioterapeutin tapaamisesta saat aina hyödyllistä tietoa, miten edistää terveyttä ja toimintakykyä. Erityisesti fysioterapiaan kannattaa tulla silloin, kun sinulla on jokin tuki- ja liikuntaelimistön selittämätön vaiva tai kiputila, jokin fyysistä toimintakykyäsi rajoittava tekijä tai treenaat tavoitteellisesti ja haluat ennaltaehkäistä rasitusvammoja ja lisätä harjoitettavuutta lajissasi. Fysioterapeutilta saat lisätietoa siitä, mihin asioihin sinun tulisi harjoittelussasi kiinnittää huomiota, jotta vältät kiputilat ja pääset tavoitteitasi kohti. Toisin sanoen fysioterapiaan kannattaa tulla jo hyvissä ajoin, eikä vasta sitten kun on pakko.

 

Iiris Ruokonen
Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja