Nyt kelit kutsuvat juoksemaan!
Kevätkauden alkaessa monet kaivavat lenkkitossut kaapin pohjalta ja suuntaavat lenkkipoluille. Talvi on mennyt muihin urheilulajeihin keskittyen ja peruskunto on kunnossa, mutta ei aikaakaan, kun nilkat, sääret, lonkankoukistajat, polvet tai alaselkä kipeytyy tossua toisen eteen nostaessa. Kuulostaako tutulta?
Juoksu on lähtötasosta riippumatta oma taiteenlajinsa, jota pitää aina tauon jälkeen lähestyä varoen ja omaa kehoa hellästi kuunnellen. Jos juoksusta tulee kipua, on kyseessä todennäköisesti joko liiallinen rasitus tai vääränlainen kuormitus lihaksille ja nivelille. Jotta voi näistä pois sulkea toisen eli liiallisen rasituksen, on syytä aloittaa juokseminen kevyesti.
Mietit ehkä, miten tätä rasitusta voi lenkin aikana säädellä? Urheilukellolla sykearvoja seuratessa on aluksi hyvä pitää syke 55-75% maksimisykkeestä. Tällöin harjoittelu tapahtuu peruskestävyys alueella, mikä on hyvän kunnon pohja. Apuvälineettömästi yksinkertaisesti paras tapa arvioida rasitusta on kuunnella omaa kroppaa. Itse olen löytänyt lenkkeillessä parhaiten sopivan rasitustason peruskestävyydelle PPP-ohjesäännöllä, eli pystyä puhumaan puuskuttamatta. Myös kävely osana juoksulenkkiä on hyvä muoto eikä poista sen tehokkuutta tavoitellessa pidempää matkaa tulevaisuudessa tai kuormitukseltaan raskaampia suorituksia.
Olipa tavoitteesi juoksussa mikä tahansa on tärkeää pystyä harjoituksen aikana ja jälkeen mittaamaan rasitusta. Liiallinen juoksu johtaa sivun alussa mainittuihin rasitusvaivoihin ja motivaatio lenkkeilyä kohtaan laskee. Pidä kirjaa lenkkien ajasta ja kilometrimittaa ylös, näin opit pian arviomaan harjoituksen kuormittavuutta ajallisesti ja tunteella mitaten. Voin myös vannoa, että motivaatio juoksua kohtaan nousee tätä myötä, kun huomaat jälkeenpäin kehittyneesi aina hetki hetkeltä.
Muistutan kuitenkin, että juoksu ei kuitenkaan ole pelkkää juoksua. Jättäisin itse ne kymmenen vuotta vanhat ja kuluneet lenkkitossut sivuun ja satsaisin tähän juoksijan tärkeimpään työkaluun, sillä ne ovat suuri osa lajikokemusta.
Mikäli kevyesti aloittaminen, ja kuormituksen asteittainen lisääminen aiheuttaa silti kiputiloja voi olla kyse siitä, että kehosi tarvitsee tuekseen muuta huoltoa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, onko juoksussa tarvittavat tukilihakset tarpeeksi vahvoja ja juoksutekniikka kunnossa, jotta juoksu olisi taloudellista kropalle. Minä ja kollegani Fibacolla autamme sinua löytämään vaivan perimmäisen syyn ja siihen lajia tukevat ratkaisut. Siihen asti, aurinkoisia päiviä ja ruuhkattomia lenkkipolkuja!
Aapeli Moskari
Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja