Perse edellä peilin eteen?

Mikä sinulle on tärkeintä: ulkonäkö vai terveys? Molemmat kivoja vaihtoehtoja ja vaikuttavat toinen toisiinsa, jos tietää mitä tekee.

 

En ole yleensä minkään boikotin puolella, mutta nyt oli joku kysynyt ihan aiheellisen kysymyksen somessa, että olisiko jo aika boikotoida valmennuksia, mitkä lisäävät epävarmuutta? Tällä siis tarkoitetaan bikinikuntoon 30 päivässä ja muita valmennuksia, jotka tähtäävät lähinnä ulkonäköön ja ruokkivat olemassa olevia ongelmia syvemmäksi.

 

Ihan hyvä kysymys, joka vaatii ehkä hieman avaamista. Lähtökohtaisestihan tällaisen valmennuksen netistä ostaa ihminen, joka haluaa vain ”parantaa” omaa ulkonäköään ja se joka sellaista myy ajattelee ehkä jopa samoin. Tiedän melko monta henkilöä somessa, jotka kärsivät eriasteisista ongelmista liittyen syömiseen, mutta se ei estä heitä myymästä omia ruokavalioitaan netissä, koska siitähän saa helppoa rahaa. Tämä ei tietenkään päde kaikkiin heistä, mutta on jotenkin irvokasta, kun he päivittäin miettivät ovatko tarpeeksi laihoja ja myyvät sitten näitä ongelmiaan muillekin. Ja ostajiahan riittää, kunhan on somessa tarpeeksi iso tekijä. Lopputuloksenhan voi jokainen päätellä siitä, kun lähdetään korjaamaan terveyttä ulkonäkö edellä. Hetkelliset tulokset muuttuvat pysyviksi takapakeiksi. Osa heistä puhuu avoimesti omista ongelmistaan, mutta myyvät silti näitä samaan ongelmaan johtaneita ohjeitaan faneilleen.

 

 

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos ei ”saa” miettiä pelkkää ulkonäköä?

 

Ihan hyvä lähtökohta terveydelle on miettiä, onko tarpeeksi energinen ja vahva omassa lempilajissaan. Kokeilla eri ruokatottumuksia, että mikä on paras kombo jaksaa hieman enemmän siinä lajissa / harrastuksessa. Tämähän aina tulee tietenkin pienien epäonnistumisten kautta eli mikä määrä ja muoto energiaa on liian vähän ja mikä liian paljon. Sitten kun löytää valmentajansa kanssa sen kultaisen keskitien, niin kyllä ne monipuoliset lajit tuovat lopussa sen ulkonäöllisenkin lopputuloksen. Ja tähän pääseminen ei kyllä vaadi ruoka-aineiden puntarointia, sillä ihan sama, miten sen selität, niin olet aika lähellä syömishäiriöitä siinä kohtaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos epävarmuustekijäsi on ulkonäkö, niin älä treenaa se edellä. Riski tehdä tyhmiä päätöksiä on valtava. Treenaa mieluummin terveyttä tukevasta motivaatiosta käsin.

 

Hyvää loppuvuotta,
Topi Lösönen