Fibaco lihaskunto harjoittelu

Ruuhkavuodet – ah tuo ihana (lyhyt) aika elämässä!

Kello nakuttaa kymmentä illalla. Vaimo makaa vaakatasossa sohvalla leikkien muumiota kasvonaamion alla ja minä avaan tietokoneen kirjoittaakseni tätä. Nastarit oven pielessä odottavat viimeisiä liukkaan kelin lenkkejä. Aika on huvennut taas johonkin ja vielä olisi pari juttua tekemättä. Tänäänkin. Jos vuorokauteen voisi tilata muutamia lisätunteja, ottaisin ne ilolla vastaan. Kuten ehkä jokainen ruuhkavuosien keskellä elävä. En erityisemmin pidä juoksemisesta tai lenkkeilystä, mutta tässä – kauhun tasapainonakin tunnetussa – arjessa juokseminen toimii minulle liikuntamuotona.

 

Maalataan vähän kuvaa: Viimeistään 6:30 ylös, vaimo seiskaksi töihin, mies hoitaa aamutoimet. Lapsille aamupalaa, koirille ruokaa. Koirat ulos, ekaluokkalainen kouluun, nuorempi päiväkotiin. Sitten töihin.  Iltapäivällä vaimo hakee lapsen päiväkodista, putsaa koiranpennun tekemät tarpeet lattialta ja kerää rippeet tuhotuista yläkerran portaista. Mies vailla kuusi kotona. Lapsille ruokaa, pyykkiä, tiskit, iltapesut, iltasadut, koirille ruoka ja koirat ulos. Kello on 21:45. No nyt on omaa aikaa ja voi vaikka treenata! Systemaattisesti ja tavoitteellisesti! Paitsi viime viikon tiistaina, jolloin päiväkodista oli tuliaisina noro. Sehän oli oikein ilon ja onnen päivä! Ja kolme viikkoa sitten, kun lapsella valui räkää niin kouluun ei voinut mennä. Ja (taas) päivällä perustettiin Tapahtumapalvelu Äiti-hoitaa ja illalla klo 21:45 aloitettiin työpäivä numero 2, koska päivällä ei töitä ehtinyt tehdä.

 

Tuntuuko tutulta? Älä huoli, et ole yksin! Tein laskelman syksyn (elo-joulukuu) sairasteluista. Puolet viikoista oli sellaisia, että ainakin toinen lapsi oli osan viikosta kotona sairastelun takia. Puolet. Tässä ei ole mukana aikuisten sairasteluja. Jos edellinen vaikuttaa vain etäisesti tutulta, muistolta, jonka aika on jo kullannut, niin mainiota! Voit jatkaa systemaattisen ja tavoitteellisen treenaamisen parissa.

 

Pienten lasten isät ja äidit, näillä ohjeilla kunto ja toimintakyky ei romahda ruuhkavuosien puristuksessa:

 

  1. Jaksaajaksaa, jaksaajaksaa! No aina ei vaan jaksa. Ja sekin on ihan ok!
  2. Muista, että 5am Club heräämisen suhteen on samalla 9pm Club nukkumaan menon suhteen. Ei ole pakko herätä viideltä treenaamaan. Tai tekemään töitä. Ainakaan unen kustannuksella.
  3. Älä kurjuuta elämääsi! Ole itsellesi armollinen.
  4. Syö ja juo. Jotain hyvää. Jotain terveellistä. Joskus hyvää ja epäterveellistä. Elämä on mukavampaa, jos ei ole nälkä.
  5. Jos juot alkoholia, juo hyvää sellaista hyvässä seurassa.
  6. Liiku mahdollisuuksien mukaan. Yleensä ruuhkavuosien liikkumista rajoittavat tekijät ovat aika ja yleinen jaksaminen. Optimoi liikkumisesta saatu hyöty suhteessa siihen käytettyyn aikaan. Hommaa valmentaja, jonka kanssa voit keskustella, mitä tämä tarkoittaa sinun kohdallasi. Mitä, miten, missä, milloin? Muista, että 20 minuuttia voi käyttää monella tavalla.

 

Optimoidaan elämää jaksamisen mukaan. En erityisemmin pidä juoksemisestä. Juoksen silti.

 

Lauri Ylönen, Performance Coach