Sinne ja takaisin – Skellefteå matkapäiväkirja osa 2/2

Tässä jatkoa matkapäiväkirjaan (osa 1/2 tästä ! Jos et ole lukenut ensimmäistä osaa niin lue se ensin täydellisen lukukomuksen vuoksi 😉

Day II

Jääkiekko suosittuna lajina jakaa mielipiteitä. Pelistä käytetään hieman ivallisesti nimitystä kendo ja sen lajin tuntien ei sitä varsinaisesti voi ottaa kohteliaisuutena. Mutta tämä laji voi olla myös jotain ihan muutakin, jotain mitä yksikään keski-ikäinen pessimisti ei vaan tajua tai saavuta.

Sen huomasimme kun saavuimme ruokakaupasta kotipihaan, jolloin naapuri näki meidät ja tuli juttelemaan kanssamme. Jutun edetessä kävi selväksi, että hänen tyttärensä on vaikeasti autistinen ja oli saanut kutsun kavereiden synttäreille seuraavaksi päiväksi. Synttäreiden teemana nimittäin oli kelta-musta eli Skellefteå AIK:n värit. Miettikää nyt hetken millä tasolla joku kendojoukkue voi vaikuttaa kun vaikeasti vammautuneiden lasten/nuorten synttäreiden aiheena on AIK.

On enemmän kuin todennäköistä, että tämän tytön osakkeet nousivat aika korkealle kun synttärisankarille menevässä keltaisessa kortissa komeilevat Janne Pesosen omistuskirjoitus kera nimikirjoituksen. Monelle ehkä mitätön homma, mutta tuon ikäiselle voi olla isokin homma mikä muistetaan ehkä jopa lopun elämää.

12283276_10153686338279788_837632778_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuleva lätkänpelaaja ja hänen nykyinen fysiikkavalmentaja/ pihapelimaalivahti matkalla AIK:n matsiin

16:00 kiekko jäähän ja olimme katsomossa seuraamassa kuinka tämän lajin kaikki tekeminen taas tuli näkyväksi suurelle yleisölle. 4-2 voitto kotijoukkueelle ja etenkin ensimmäinen erä osoitti taas mitä eroa on tehdä asioita kunnolla ennen ottelua, sillä se oli täysin kotijoukkueen dominointia.

Jääkiekko-otteluna tämä ei sinänsä poikennut muista, joita tulee katseltua aika monta jo viikkotasolla, mutta kun sen saa katsella henkilön kanssa, joka tietää pelaajan pelaajalta sekä joukkueiden taktiikat yms. niin silloin siinä on jo jotain enemmän sisällöllisesti itsellekin.

 

12312075_10153689628344788_1309529662_n

 

 

 

 

 

 

 

Tämä on se mitä näemme jäävuoren huipusta eli loppuunmyyty halli ja 4-2 voitto

 

Tämän työn suola onkin keskustella ammattilaisten kanssa urheilusta ja ennen kaikkea siitä miten rakennella se muu paketti kuntoon kun ei siellä pelkällä hallillakaan voi asua. Erätauolla pelaajat kävivät morjestamassa kaupungin peliin tuomia ihmisiä, joille arpaonni ei ollut suosinut terveen papereita syntymähetkestä lähtien. Itse pidän tätä toimintaa urheiluseurojen yhtenä tärkeimpänä funktiona yhteiskunnassa. Toinen on tietenkin se motivaatio minkä he antavat lapsille ja nuorille kun puhutaan monipuolisesta liikkumisesta. Se, että tekeekö seura minkälaista taloudellista tulosta on minulle henkilökohtaisesti aivan sama ja se raha mikä sijoitetaan urheiluun tulee kyllä moninkertaisena takaisin. Aivan varmasti.

Tämän päivän harjoituksellinen suola olikin enemmän teoriapuolella eli mitä ryhtyä tekemään leikkauksen jälkeen ja yhdessä osassa onkin fillarin päällä viihtyminen. Kävimme läpi mitkä lihakset toimivat pedaalin pyörittämisen eri vaiheissa ja mikä on optiminopeus, jotta kaikki lihakset saadaan mukaan tekemiseen. Se kun ei ole ihan sama millä vauhdilla sitä pyörää polkee jos meinaa saada hyvän aktivaation kaikkiin lihaksiin. Valmentajan näkökulmasta Pessin kaltaiset urheilijat ovat unelmatyömaita, sillä heidän tapauksissa ei jää siitä kiinni etteikö urheilija laittaisi kaikkea peliin, jotta paluun tapahtuessa mies on parempi kuin lasarettiin mennessä. Nyt vaan käydään läpi asioita, jotta urheilija on satavarma mitä haetaan ja miten se tapahtuu.

 

Day III

Aamupäivällä Pessi kävi jälleen seuran tapahtumassa, jossa käytiin jäällä liikuntarajoitteisten pelaajien kanssa. Muuten sunnuntai sisälsi lähinnä kehonhuoltoa, ruoanlaittoa ja yleistä rentoutumista. Nämä päivät ovat niitä jolloin urheilijat palautuvat myös henkisesti ja siihen monelle soveltuu erinomaisesti kehon rullaaminen, avaavat liikkeet sekä aktiiviset venyttelyt. Toki nyt kun paikalla oli ylimääräisiä käsiä niin hieroimme auki myös niskaa sekä lapoja, jotka olivat jumissa vamman jäljiltä.

Ei varmaan yllätä kun kerron, että tänäkin päivänä nukutaan, syödään säännöllisesti ja vietetään mahdollisimman paljon aikaa perheen kanssa. Syömisessä voitte sitten unohtaa kalorien hysteerisen tuijottamisen ja neuroottisen kelloon tuijottamisen monelta syödään. Tärkeämpää on, että raaka -aineet ovat hyvät ja syöminen on mahdollisimman monipuolista.

 

12305934_10153689628284788_2077213368_n

 

 

 

 

 

 

 

Aina yhtä mukavaa ja nautinnollista rullailua HighRollerilla.

 

Day IV

Eipä se ammattilaisen arki paljon päivien välissä muutu eli aamupalan jälkeen hallille ja treenit päälle. Tänään treenejä oli myös katsomassa seuran fysiikkavalmennusvastaavat ja Pessin lämmitellessä pyörän päällä rupesin tekemään kartoitusta Timille, joka oli kuullut, että olen maisemissa sekä halukas auttamaan myös häntä.

Timin kroppa ei paljoa yllätyksiä tarjoillut kun kyseessä lätkänpelaaja. Ammattilainen tai ei niin tietyissä lajeissa on tietyt ongelmat, johtuen miljoonasta eri tekijästä ja 20 minuuttia Timin kanssa käsitti lähinnä ongelmakohtien paikantamista, aktivointia ja herättelyä.

Sitten olikin taas vuorossa itse tähtemme ja nyt treenin intensiivisyydestä piti hieman tinkiä, koska samalla piti selittää fysiikkavalmennuspäällikölle mitä teemme, miksi ja miten. Treeni itsessään meni helposti, sillä Pessillä alkaa olla niin paljon tunteja takana, että osan liikkeistä voi korjata pelkällä puheella. Tällä tarkoitan sitä, että pelaaja osaa itse korjata kehonsa oikeaan asentoon kun siitä vain mainitsee. Aluksihan tämä ei ole mahdollista, koska aivot pitävät virheasentoja normaaleina ja kaikki korjaukset tuntuvat enemmän tai vähemmän vääriltä.

Tämä on esimerkiksi yksi syy miksi kannattaa käyttää ammattitaitoista valmentajaa kun korjaillaan asioita jotka vaikuttavat itse lajiin eli tässä tapauksessa luisteluun sekä laukaukseen. Itseltä kun on lähes mahdotonta nähdä mahdollisia virheitä asennoissa ja tekemisessä. Meille saliolosuhteet ovat kuin laboratorio, missä voimme treenata pois pikkuvirheitä. Nämä pienet palaset muodostavat ison kokonaisuuden eli sen miten pelaaja on luistimien päällä ja liikkuu eri pelitilanteissa.

Tänään jouduimme moneen kohtaan teroittamaan fysiikkavastaavalle, että tämä tekeminen ei ole pois muusta tekemisestä vaan päinvastoin loistava lisä, jotta useampi lihaskerros ja lihaspari osallistuisi tekemiseen. Ja koska kyseessä on ammattilaiset niin ei sitä tarvitse heille vasaralla päähän takoa.

Tiedän, että harjoittelu näyttää ulkopuolisen silmään oudolta kun siinä tehdään harjoitteita aika maltillisilla painoilla, vastuskuminauhoilla ja hyvin paljon omalla keholla. Mutta kun tämänkin urheilijan kohdalla on kyse liikeratojen korjaamisesta, hermotuksen avaamisesta, lihaskerrosten löytymisestä, oikeasta hengityksestä sekä voimantuotosta niin ei sitä oikein pysty saavuttamaan pelkällä puntilla.

Se mitä saat Fibacon valmentajilta kiteytyy aika hyvin klassisessa lauseessa:

”Kehitä voimaa, jota voit käyttää. Älä voimaa, jota voit vain mitata.”

Iltapäivällä tulikin Pesosten naapurin rouva käymään autistisen tyttärensä kanssa näyttämässä videokuvaa kuinka hienoa synttäreillä oli ollut ja miten upea juttu oli kun hänen tyttärensä asuu itsensä Janne Pesosen naapurissa. Ero vaikeasti vammautuneiden ja meidän välillä on se, että he osaavat olla aidosti onnellisia ja Jannen nimmarit oli kaikkien mielestä iso juttu, eikä niinkään kateuden aihe. Videolla näkyi AIK:n paitoihin pukeutuneita lapsia/nuoria laulamassa AIK:n hymniä hymy kasvoilla. Siinä hetkessä jos joku väittää, että lätkänpeluu on turhaa meidän yhteiskunnalle niin ei tiedä puoliakaan totuudesta mitä näillä urheilijoilla ja seuroilla on antaa meille kaikille.

Loppupäivän sapluuna olikin tuttu eli syömistä, lepoa ja kehonhuoltoa sekä kevyt hieronta jalkoihin.

12283067_10153689628229788_32298300_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei varmaan kaukana jos veikkaa, että siinä lähtee hätäviestiä jollekin tutulle.

 

Voisin kirjoittaa saman mittaisen tarinan Jannen perheestä ja siitä tuesta mitä sieltä tulee, mutta se on heidän oma tarinansa, joka ei varsinaisesti muille kuulu.

Tätä kirjottaessa istun lentokentällä ja on siis alkanut minun työn tylsin osuus eli välilaskullinen lento Helsinkiin.

Mieltäni tosin lämmitti Pessin välittämä viesti Timiltä:

” Treenit jäällä tuntuivat helpommilta, kiitos irtonaisemman lantion, jonka se suomalainen sai aikaiseksi. ”

 

Matkaterveisin

-Topi