Sinne ja takaisin – Skellefteån matkapäiväkirja osa 1/2

Matkan kohde:  Skellefteå

Matkan tarkoitus: Käydä treenauttamassa Janne Pesosta ja tutustumassa Skellefteån jääkiekkoseuran toimintaan.

Kesto:4 päivää

 

Prehistoria

Varmaan ymmärrätte, että urheilumaailmassa neljä päivää on melko lyhyt aika vaikuttaa urheilijan fysiikkaan, joten tälläkin reissulla täytyy olla hieman taustoja. En siis ole pelkästään menossa katselemaan uutta asiakasta vaan nyt olen matkalla katsomaan, että olemme menossa oikeaan suuntaan. Tällä tarkoitamme kevättä ja play off -pelejä.

Pikakelauksena kerrottakoon, että olen perustanut yhtiökumppaneideni kanssa firman nimeltä Fibaco, jonka liiketoimintamallina on auttaa ihmisiä tulla paremmaksi lajeissaan. Työskentelykenttänä on kaikkea väliltä kuntoutus ja huippu-urheilu, joten lajitkin ovat väliltä koiran ulkoiluttaminen ja formulat. Pääosa meidän asiakkaistamme on terveysliikkujia, jotka käyttävät valmentajiamme suhteellisen laajalla skaalalla aina selkäongelmista voimantuottoon.

Meidän ja Janne Pesosen tarina alkaa alkukesästä, jolloin sain ”Pessin” ensimmäisen kerran käsiini ja tein hänelle sen mitä teemme jokaiselle asiakkaallemme eli kartoituksen mitä asiakas haluaa ja mikä on lähtötilanne sen toteutumiselle. Kartoitus tehdään toiminnallisella harjoittelulla ja käsittää normaalisti liikkuvuuden sekä toiminnallisen voimantuoton läpikäymisen.

Pessiltä voitte itse kysellä tarkemmin mikä oli lähtötilanne, mutta se ei nyt varmaan ole kenellekään fysiikkavalmentajalle mikään ihme, että liikkuvuus ei ammatikseen kiekkoa pelaajalla hyökkääjällä ole ihan sitä parasta a-ryhmää. Liikkuvuuden puute estää myös optimaalista voimantuottoa, joten muu tekeminen jää yleensä pienempään rooliin kunnes paikat ovat auki. Toki pitää muistaa, että meidänkin harjoittelumallissa homma menee kohti voimaharjoittelua, mutta monesti tämä osuus on hyvin hoidossa seuran puolelta.

Pelkällä liikkuvuudella kun ei mennä ihan maajoukkueeseen asti vaan se nyt sattuu olemaan yksi tekijä monen joukossa, jonka tulisi olla kunnossa. Muita tekijöitä on pitkäksi listaksi asti, mutta käytännössä kehon pitää jääkiekossa tuottaa voimaa esteettä luistimesta (jalkapohjasta) mailaan asti (sormet) ja toisinpäin.

Näin isojen kokonaisuuksien korjaaminen kestää normaalisti useita vuosia, joten aloitimme kesätreenit mikä tarkoitti 4-6 treeniä viikossa valmentajan valvovan silmän ja korjaavien käsien alla.

Joku enemmän punttia repinyt pitäisi tuota tekemistä kaikkea muuta kuin treenaamisena, mutta minkäs teet kun nykyaikainen huippu-urheilu ei nyt varsinaisesti ole mitään kehonrakennusta, sen perinteisessä muodossa.

Se, että harjoittelussa käytetään voimantuottoon paljon omaa kehoa, vastuskuminauhoja ja voimatankoja ei tee siitä kevyempää eikä helppoa. Yleensä juuri päinvastoin.

Urheilijalle on äärimmäisen tärkeää, että edes yksi valmentajista korjaa lajin tuomia epätasapainoja kehossa. Olisi kiva todeta, että minulla tai meidän firmalla olisi valtava rooli Pessin uran kanssa, mutta kun ei ole niin ei ole. Kyllä tämä mies on tehnyt pohjansa aivan itse, mikä on johtanut aivan käsittämättömän hienoon uraan lajin parissa. Siitä, että rakennettiinko ne pohjat aivan optimaalisella tavalla voidaankin keskustella erikseen ja voin todeta kokemuksella, että harvalla joukkuelajin edustajalla näin on. Mutta toisaalta niin kauan kun muutkaan eivät tee asioita hypertarkasti niin tuloksia tulee. Enkä oikein usko, että lätkässä koskaan mentäisi ihan niin tarkkaan toimintaan kuin esim. yleisurheilussa.

Meidän ja urheilijan yhteistyötä on tuoda esiin olemassa olevasta potentiaalista kaikki mahdollinen, jotta ura jatkuu mahdollisimman terveenä ja pitkään. Me annamme työkalut ja urheilija itse toteuttaa asian.

Toinen asia minkä tuo herra voi antaa seuraaville sukupolville on esimerkki tekemisen määrästä ja laadusta niille, jotka unelmoivat vastaavasta urasta. Tämänkin lajin vaatimustaso nousee vuodesta toiseen ja menestys vaatii enemmän ja enemmän oikeita asioita fysiikkapohjaa rakentaessa sekä ylläpitäessä.

Kokonaisuudessaan kesäharjoittelu meni hyvin, sillä tämän pelaajan kohdalla puhutaan poikkeuksellisesta kyvystä keskittyä tekemään asiat hieman paremmin ja hieman tarkemmin. Jos joskus urheilujargonissa puhutaan itseohjaavista pelaajista niin tässäpä sellainen sitten on.

Miten tämä sitten näkyy herran toiminnassa?

Ensimmäiseksi voitaneen nostaa halu parantaa fysiikkaa ja sitä kautta esiintymistä jäällä näilläkin vuosilla. Tämä halu monesti tarkoittaa myös sitä, että pitää olla uskallus poistua tutuilta alueilta treenissä. Esimerkkinä heitän, että jos on 15 vuotta kesät tehnyt pelkkää punttia ja lenkkiä niin ehkä siellä alkaa olla tarvittava määrä voimaa, jotta pärjäät kaukalossa. Nyt siis voidaan keskittyä asioihin, jotka tuovat sen olemassa olevan voiman esiin.

Tähän taas heitän old school -faneille ettei mikään tekeminen poista sitä faktaa, että kyllä kovaa pitää treenata jos pärjätä haluaa.

Toiseksi nostan Pessin kohdalla esiin kokonaisuuden. Ja tällä tarkoitan sitä, että lätkänpelaaminen ammatikseen on suurimmaksi osaksi asioita mitä ei näy parrasvaloissa. Kehon jatkuvaa valmistelua treeneihin, treenit, kehonhuoltoa treenien jälkeen, oikeaa ravintoa, kykyä palautua niin henkisesti kuin fyysisestikin ja kaikki tämä kulminoituu siinä pienessä hetkessä minkä me näemme paikan päällä tai televisiossa eli itse peli.

Yhteenveto kesästä oli se, että teimme päivästä toiseen pikkutarkkaa työtä, jotta tietyt asiat heräävät kehossa ja tässä sivussa Pessi veti toki muitakin treenejä, jotta homma pysyy monipuolisena. Yleensä lätkänpelaajalla pikkutarkka tekeminen tarkoittaa nilkan, lantion ja hartioiden korjaamista sekä vahvistamista, jotta voima siirtyy esteettä näiden kolmen akselin läpi.

 

Day I

Saavuin edellisenä iltana kaupunkiin ja tänään hieman suunnittelimme mitä teemme lähipäivinä, kun miehellä on yläraajavamma, jota ei ole vielä kuvattu.

Aamupalan jälkeen menimme hallille katsomaan miten muu joukkue valmistautuu seuraavan päivän otteluun. Pessi itse ei ole ollut pelaavassa kokoonpanossa, johtuen hänen rintalihasvammastaan. Vamma oli tullut pari peliä aiemmin ja vielä uskomattoman vaarattomassa tilanteessa missä tuomari repi häntä kainalosta maalinedustilanteessa.

12282986_10153689628194788_819979088_n

 

 

 

 

 

 

Skellefteå AIK valmistautumassa seuraavan päivän otteluun

Muun joukkueen ollessa jäällä vedimme oman treenin. Itse treenin aikana availimme alaselkää, lantiota ja jalkoja. Paikkojen hieman avauduttua ryhdyimme vahvistamaan pakaraa, taka- ja sisäreisiä sekä korjailimme esim. kyykätessä jalkojen linjoja (nilkka, polvi, lantio). Toispuoleinen peli tuo aina hieman ongelmia tasaiseen voimantuottoon ja niiden korjaaminen on aina enemmän ja vähemmän kellosepän hommaa.

75 minuuttia myöhemmin olimme suhteellisen tyytyväisiä lopputulokseen ja kävimme lopussa availemassa lonkankoukistajia hierontapöydällä.

Nuoremmille pelaajille tekisi melkein mieli julkaista video miltä näyttää kun ammattilainen keskittyy liikkeisiin. Hengitys, rauhallisuus ja oikeilla lihasryhmillä työskentely on taidetta, jota harva hallitsee.

Tekeminen AIK Skellefteå:ssa on huippuluokkaansa, vaikka kyse on vain n. 36 000 ihmisen kaupungista. Viisi vuotta putkeen SHL:n finaaleissa kertoo lähinnä siitä, että kun vaatimustaso on tarpeeksi korkealla niin voidaan menestyä, vaikka ei puhuta mistään alueellisesta metropolista tai taloudellisesta ylivoimasta. Anna pelaajalle kyky kehittyä paremmaksi, voittaa monesti lihavamman palkkapussin.

Hallin jälkeen kotia syömään ja Pessin illan ohjelmassa oli käynti kuvauksissa koskien rintalihasta. Käynti lekurilla antoi alustavasti tietoa, että tästä harmittomasta vammasta oli tulossa vähän isompi savotta. Illalla se sitten selvisi, että vamma vaatii leikkauksen ja toipumisaika on todella pitkä. Näillä näkymin paluu pelikentille tapahtuu runkosarjan lopussa.

Tällaiset uutiset ei varsinaisesti nosta mielialaa, mutta ikävästi näitä tulee silloin tällöin. Nyt jää siis paljon aikaa laittaa alakroppa kuntoon ja sehän se tässä lajissa on fysiikan osalta se juttu. Luistimen kulkiessa on pelaaminen aavistuksen helpompaa ja väsymisen väheneminen pelissä tekee ison eron pistesarakkeessa. Voimantuotollisesti puhutaan alhaalta ylöspäin suuntautuvasta voimasta ja sen kehittämisestä eri keinoin.

 12283275_10153686338209788_214374018_n

 

 

 

 

 

Pessi ja kyykyn asennon korjaamista AIK:n kuntosalilla

To be continued….

Urheilullisin terveisin

-Topi Lösönen-