Tommin Tarina

DSC_6598

”Pienestä pojasta lähtien olen hengittänyt liikuntaa, olen ahminut tunteja kentillä, viipynyt liian pitkään saleilla, oppien, aistien ja hikoillen. Tehnyt tuota joskin päämäärättömästi, mutta aina tietäen etten kykenisi olemaan tai elämään ilman liikuntaa, fyysistä kilpaa, verkkojen heiluntaa tahi raukeaa, jopa euforista oloa iltaisin, ilon ja nautinnon, kaikenantamisen jälkeistä tunnelmaa. Nuo olot, tavat ja halu, puskivat minua, veivät mukanansa, tehden minusta jääkiekkoilijan, urheilijan, menestyjän ja unelmaa elävän pojan, jonka kropasta tuli melkein työkalu, instrumentti, jonka ympärille kasvoi tai ainakin rakentui vahva ja oma identiteetti. Kunnes yhtäkkiä, kaikki tuo vietiin minulta pois, mitään kysymättä, ilman vaihtoehtoja ja täysin varoittamatta. Maailmani musteni reilut kaksi vuotta sitten, yhtenä lauantaina, yhtenä hetkenä jonka muistan ikuisesti, vaikken siitä hetkestä mitään muistakaan. Rakas peli, rakas harrastukseni ja ammattini jolle olin antanut sieluni ja kaikkeni vei minulta kaiken. Yksi sekunti, yksi silmänräpäys, taklaus, ruma sellainen, mursi minut. Se mursi kaiken sen mitä olin rakentanut, minkä varassa olin ja miksi olin kasvanut. Muistot haalenivat sekä mielessä että lihaksistossa. Ehkä onnekseni, ymmärrys tapahtuneesta valkeni vasta myöhemmin, lukuisten lääkärissäkäyntien, kymmenien migreenien, unettomien öiden, monien surullisten paluuyritysten jälkeen löysin itseni nurkasta, epätoivon ja pelon ympäröimänä. Oli pakko pysähtyä, katsoa hetkeä. Näin silloin itseni, kuulin, ja minulle se sanottiin – aivovamma. Sinulla on aivovamma. Sitä tämä on. Siksi väsyt, siksi kuntopyörä ei tottele sinua, siksi eilinen saattoi tuntua huomiselta, siksi ilo on muuttunut tummansävyiseksi.
Etsin apua, minulle etsittiin apua, mikä minulla on, kuka olen ja mitä minulle on tapahtunut. Välillä kaikki sujui, välillä luisuin. Luovutinkin. Nyt, vihdoin olen löytänyt oikeat paikat – ne ihmiset jotka tietävät, juuri ne oikeat minulle. Aikaa kului mutta uskallan vihdoin katsoa rohkeasti eteenpäin, harkiten ja luottaen. Siksi olen täällä, kiitollisena ja onnellisena – Fibaco otti minut huomaan, sydämellä ja läsnäololla, vilpittömällä halulla auttaa minua pääsemään jaloilleni, kiinni elämään ja rakentamaan minut takaisin, muistamaan mitä olin ja mihin minulla on mahdollisuudet.
Fibacon luoman turvan, ammattitaidon ja välittämisen ympäröimänä uskon saavani, pienin askelin, elimistöni toimimaan paremmin. Uskon, että heidän opastuksellansa lihasmuistini elpyy, alan voimaan paremmin ja pystyn taas nauttimaan liikkumisesta – ennen kaikkea uskon, tiedän heidän täällä tietävän mikä minulle on parasta ja mitä tarvitsen. Keho ja mieli, rinta rinnan.”

– Tommi Kovanen

 

”Olen itse kasvanut Tommin tavoin urheilun pariin, liikunta sekä urheilu ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Jääkiekko on laji, jota me molemmat olemme hengittäneet pienestä pojasta asti. Olen Tommia yli 10 vuotta nuorempi, joten olen ehtinyt seurata hänen peliotteitaan vuosia ja näin myös tietoinen valitettavasti hänen uransa päättäneestä vammasta.

Kun kuulin meidän yhteisestä alkavasta matkasta kohti parempaa kehonhallintaa, liikkuvampaa ja vahvempaa vartaloa, kivutonta arkea ja liikunnasta nauttimista, olin riemuissani päästessäni auttamaan häntä takaisin jaloilleen. Nyt toivonkin meidän harjoittelun auttavan häntä erityisesti löytämään liikunnasta nauttimisen, ilman väkisin puskemista, mukavan rennoin ottein! Haasteita harjoitteluun tuovat uran aikana kehoon muodostuneet lihaskireydet sekä lihasepätasapaino. Keho, instrumentti jota tarvitsemme päivittäin arjen askareissa, kaipaa rasitusta sekä huoltoa oikeassa suhteessa.

On hienoa huomata miten kaiken kokenut urheilijakin voi löytää uusia ajattelutapoja harjoitteluun. Ei se, että jokainen päivä painetaan hikihatussa kyykäten mahdollisimman syvään ja mahdollisimman isolla vastuksella, vaan se, että löydämme yhdessä Tommille parhaat ja tehokkaimmat tavat harjoitella. Hyvin toimivan kehon rakentamisessa on muistettava oikeaoppiset asennot ja liikeradat – sitä kautta päästään käsiksi mahdollisimman vahvaan sekä kivuttomaan kroppaan. Siitä hyvänolontunteesta nauttii niin urheilija, tavallinen liikkuja kuin myös kuntoutuksessa oleva ihminen.”

– Mikko Karhu, Fibaco valmentaja

DSC_6634Fibaco Kuntoutus. Tommi Kovanen Fibaco Kuntoutus. Tommi Kovanen