Joonas Saartamo – Lahtinen / Remu / Tume

Joonas oli siitä spesiaali keissi, että meillä oli kolme hahmoa aivan ääripäistä samaan aikaan päällekkäin työstettävänä. Tuntemattomasta sotilaasta Lahtinen, Bayoneta elokuvasta Remu sekä Aallonmurtaja tv-sarjasta Tume.

Nyt vuorossa on Joonas Saartamo sekä hänen hahmonsa Lahtinen. Joonas aloitti treenaamisen roolia kohti, kuten muutkin pääosan näyttelijät, ohjaaja Aku Louhimiehen kehotuksesta.

”Aku antoi luottamuksen rooleista näyttelijöille, en kokenut missään vaiheessa treenaamista roolia varten pakottamiseksi ja se että saatiin henkilökohtaista ohjausta oli luksusta. Moni voi luulla, että helppohan se on samaistua 40-luvun riutuneen sotilaan rooliin, mutta hienointa ja parasta oli se että konkreettisesti treenattiin myös roolin suoritteita.”

 

Riutunut 40-luvun sotilas, tämähän oli valmentajalle itselleen pienoinen kysymysmerkki alkuun, että mitäs tässä nyt lähdetään oikein touhuamaan, ruuat miinukselle ja treenataan ukko riutuneeksi niinkö? Ei ihan niin, kuitenkin jaksaminen on se tärkein, tulossa on kovia kuvauspäiviä niin fyysisesti kuin henkisestikin eri vuoden aikoina ja maasto-olosuhteissa. Sotaelokuvan kohtauksissa on myös paljon liikunnallisia suorituksia aina juoksemisesta sekä kantamisesta suojuoksuun ja vesistön ylityksiin.

Istuttiin Joonaksen kanssa alas joka kerta ennen treenejä ja kyselin paljon mitä on tulossa ja mihin valmistaudutaan tästä lähdettiin rakentamaan jaksottaista treenaamista kohti kuvauksia. Ripustuksiltaan kroppa saatiinkiin kuvauskuntoon kuin myös kunto jaksamisen kannalta. Muutama vammakin saatiin kuulemma ennaltaehkäistyä treeneillä. Joonaksesta huokui oman ammattinsa ammattilaisuus heti ensinäkemästä saakka ja oli ilo seurata viikkotasolla miehen innokkuutta sekä mielenkiintoa roolia kohti.

” Ruokavalio, en tajunnutkaan kuinka suuri merkitys ravinnolla ja levolla oikeasti on ihan joka päiväiseen suorittamiseen ennen noita meidän talvikuvauksia.”

 

Joonaksen ruokatottumukset olivat jo ennen projektia kadehdittavan hyvässä kunnossa, mies ei syönyt juuri mitään eläinkunnan tuotteita sekä vältteli maito- ja viljatuotteita. Ukko hoiti homman moitteettomasti maaliin ennen kuvauksia valmistavissa treeneissä ja se näkyi kehoa muokkaavassa treenijaksossa.

Talvella ennen talvikuvauksia piti pari kertaa puhaltaa pilliin ja lopulta viheltää peli seis. Työkuorma, arki ja vielä kireämpi ruokavalio puri miestä, joka johti sairastumiseen. Tästä keskusteltiin myös tovi ja tervepäinen ammattilainen ymmärsi itsekin yskän, että nyt on otettava rauhallisemmin pari viikkoa.

”Siinä oli päällekkäin valmistautuminen Tuntemattoman Sotilaan talvikuvauksiin ja Bayoneta leffaan sekä Aallonmurtajan kuvaukset. Onneksi kuitenkaan mitään vakavampaa ei tullut, välillä oli sellanen fiilis kun tytön kanssa kotona touhuttiin, että mitäs se äsken sanoi, kun sanat vissiin vaan meni korvasta sisään ja toisesta ulos. Huomasi, että kroppa ja pää oli oikeasti levon tarpeessa.”

Pari viikkoa otettiin siis rauhallisemmin, jotta saatiin tauti kumoon ja sitten homma jatkui, ukko lähti Tuntemattoman talvikuvauksiin ja saatiin yksi rasti ruutuun tehtävälistalta. Tämän jälkeen pikku huili ja kohti Bayoneta leffan fyysistä valmistautumista ja tässä kohtaa projektin hauska systemaattisuus alkoi puhjeta kukkaan. Riutunut rintamamies Lahtinen Tuntemattomasta ja addiktion kanssa kamppaileva Tume Aallonmurtajasta piti muuttaa nyrkkeilijä Remuksi.

Tuosta Bayoneta stoorista kirjoitamme syksyn aikana oman blogin, mutta olkoon tuo pieni alkupala kohti tulevaa.

”Roope sinun ja Fibacon tuki oli ylitsepääsemättömän tärkeää tässä projektissa, jos saisin megafonin ja saisin kauppatorille kaikkien Suomen tuotantotiimien päättäjät niin huutaisin kuinka iso apu ulkopuolisesta valmennuksesta roolien fysiikkaan on, kiitos!”

– Joonas Saartamo, näyttelijä 

Tuntematon Sotilas -projekti saatiin siis maaliin tyytyväisen Joonaksen kanssa ja tämä on se suola minkä takia minäkin tätä ammattia harjoitan. Unohtumattoman hienoja kokemuksia uusien ihmisten kanssa. Kiitos Joonas!

– Roope Matilainen, Fibaco valmentaja