Kohti Tuntematonta eli rantakuntoon kesäksi 1942

5. huhtikuuta 2016

Tasan kaksi kuukautta ja yksi päivä, kun Vekarajärvellä aloitamme Aku Louhimiehen elokuvan Tuntematon sotilas kuvaukset. Louhimies on kiinnittänyt minut näyttelemään samaa roolia, jota veivasin sadan esityksen verran Ryhmätetterissa Suomenlinnan kesäteatterissa kahtena kesänä vuosina 2007 ja 2008. Roolini on siis Urho Hietanen.

Olen saanut tuotannon puolesta oman valmentajan Topi Lösösen, joka toimii firmansa Fibacon kautta. Tämä on poikkeuksellista, että suomessa tuotantoyhtiö varta vasten tarjoaa valmentajaa näyttelijälle ennen tuotantoa. Yleensä omasta kunnostaan ja ulkomuodostaan, jonka haluaa valkokankaalta katsojan verkkokalvoille heijastuvan, joutuu näyttelijä huolehtimaan itse. Tämän tuotannon kuvauksista on kuitenkin tulossa kuulemma niin rankat, että on pakko kasvattaa kuntoa kovaa kuvausjaksoa varten. 

Toinen suuri haaste on saada minut näyttämään enemmän 40-luvun riutuneelta sotilaalta kuin helvetisti maksaneen elintasovatsan omaavalta riihimäkeläiseltä viihdetaiteilijalta. Topi Lösönen iski faktat tiskiin puolitoista viikkoa sitten: 10 kiloa olisi tiputettava kahdessa kuukaudessa.

Lösönen on aloittanut selvästi psyykkisen motivoinnin kohti kahden kuukauden kiinteytymis- ja kuntoilukuuria. ”Aku hei. Ensimmäinen, mitä ne katsojat miettii kun ne menee tuota leffaa katsomaan, että missä kunnossa nuo jätkät on…. Ihan sama kun Jasperilla ja Petellä Viikingeissä. Kaikki katsojat katsoo, että onko nuo ukot uskottavia rooleihinsa.”

Ja tämä pitää eittämättä paikkansa. Toisaalta olen jo pidempään miettinyt, että miten pääsisin eroon jenkkakahvoistani ja etumahastani. Lösösen mukaan siihen ei ole mitään muuta keinoa kuin oikea ruokavalio ja oikeanlainen liikunta. Ruokavalio on hommasta kuitenkin ainakin 70 prosenttia. 

Jos kulutat enemmän kuin pistät suustasi sisään laihdut. Se on kylmä fakta, sillä kilo rasvaa vastaa 7000 kilokaloria. Jotta onnistuisin pudottamaan kymmenen kiloa kahdessa kuukaudessa, on  Lösöseltä saamani ohjelman mukaan liikuttava viidesti viikossa kohtalaisen tiukan ruokavalion lisäksi. Ohjeiden mukaan viikossa juoksen kolme lenkkiä: Yhden 75 min. ja kaksi 45 min. lenkkiä ja lisäksi ohjelmaan kuuluu yksi salitreeni valmentajan kanssa ja yksi pallopelikerta. Tämän hoidan sunnuntaisin pelaamalla puolitoista tuntia sählyä.

Ennen kuva. Tyytyväinen kansantaiteilija ateljeessaan. 

Jälkeen kuva. 

Ruokavalio

Itse rakastan vaaleaa viljaa eli tuota aivojen amfetamiinia ja olen myös kova napostelija sekä herkuttelija. Nyt tämä kaikki on hetkeksi taaksejäänyttä elämää ja aamuisin saa syödä puuroa marjoilla tai vaihtoehtoisesti kalkkunaleikettä kananmunilla ja raejuustolla. Vain yksi keltuainen on sallittu, mutta valkuaista saa syödä. Välipaloja on muutamia päivässä: hedelmä, jogurttia tms. Lounaaksi saa syödä vaaleaa lihaa (kana tai kala), kasviksia ja salaattia. Päivälliseen kuuluu edellisten lisäksi myös keitettyä riisiä. Syödä saa vähemmänkin, jos pystyy, mutta nälän tunnetta tulee välttää, koska se johtaa äärimmäisiin tekoihin, kuten Lösösen mukaan silmittömään väkivaltaan tai huonon komiikan tekemiseen. Iltapalaksi saa syödä jälleen munaa, leikkelettä ja raejuustoa. Ruokavaliossa on myös hiilihydraattia, koska liikkua pitää se viisi kertaa viikossa. Lisäksi viikkoon sisältyy yksi herkutteluilta, kun syödä saa mitä vaan, mutta tämä koskee vain yhtä iltaa eikä koko päivää, koska muuten aineenvaihdunta sekoaa liian pitkäksi aikaa.

Tähän dieettiin ryhtyminen tuntui luonnolliselta, koska ennen aloittamista olin jo useita viikkoja popsinut mustikka-lehtikaali-smoothieita. Pitkäperjantai 25.3 ei ollut helppo päivä aloittaa, koska lasten suklaamunat himottivat erityisesti. Ensimmäiset viisi päivää teki mieli sokeria helvetisti ja jopa berliininmunkit, joita en normaalistikaan syö, himottivat. Olin myös seitsemän viikkoa tipattomalla, joten pahin turvotus viinan osalta oli tiessään. Juominen tietysti dieetin aikana on luonnollisesti pannassa, mutta jos mielii juoda, niin mieluusti kuivia valkkareita tai kossuvichyä. Lösösen mukaan jos viikonloppuna tempaisee railakkaan pitkän kännin, alkaa rasva palaa pahimmillaan vasta seuraavana torstaina. Niin kovin tuo iloliemi laittaa kropan ja aineenvaihdunnan sekaisin.

Ruokavalion suhteen kuitenkin ainakin yksi asia on varmaa: syödä saa vähemmänkin, kunhan muistaa syödä ainakin kolme ateriaa päivässä. Kun näin lyhyellä aikavälillä laihdutetaan, niin mitä vähemmän syö energiaa, sen parempi.

Tämähän ei luonnollisesti ole se mitä Topi tai hänen firmansa ihmisille suosittelee, mutta aikataulu on aikataulu ja tässä tapauksessa se on äärimmäisen kireä, joten tulokset ennen pitkäjänteisyyttä oli homman nimi.  Tai sitten se oli Tuntematon Sotilas.

Kevyttä ruokaa raskaalle miehelle. 

Juoksu

Olen juossut kaksi puolimaratonia Helsingissä, jotka molemmat juoksin noin kahteen tuntiin. Lisäksi raahustin läpi Tukholman maratonin aikaan 4 tuntia 40 minuuttia. Kun nyt Tuntemattoman Sotilaan kuvauskesää varten treenataan, on juoksuharjoittelu äärimmäisen tärkeää. Niin kovia joukkokohtauksia tulemme kuulema tekemään, joten peruskunnon on oltava korkea. Oma juoksukuntoni on päässyt kylläkin rapistumaan, koska viimeisen vuoden olen treenannut vain salilla pitääkseni itseni isona Kansallisteatterin Nummisuutarit näytelmää varten.

Fibacossa saan kuulla juoksevani kohtalaisen väärin. Lavat ja lonkankoukistajat ovat kireät sekä tukossa ja siksi juoksu ei kulje vaan hartiat nousevat ylös ja hengitys- ja juoksurytmi ovat täysin päin persettä. Koska askeleeni on matala ja juoksuasentoni täysin väärä, ei juoksu kulje. Lisäksi minulla on sisäänpäin taipuvat polvet. Saan Lösöseltä kuulla näyttäväni koliikkilapselta, mikä sinänsä on hauskaa kun Lösönen itse näyttää siltä kuin olisi yhdistelmä kaikkia maailman ennen-kuvia.

Tämän uuden valmennuspalvelun kautta minulle alkaa pikkuhiljaa avautua uusi maailma pintalihasten alla olevista syvistä lihasketjuista, joita en ole oikeastaan koskaan treenannut. Lösösen mukaan alan laihtua heti, kun saadaan edes puolet minun lihaksistani toimimaan. Jos olisin huippu-urheillut ikäni, ymmärtäisin kuulemma heti miten hyvää tällainen kuminauhoilla ja kevyillä vastuksilla tehtävä avaava treeni on, jossa aktivoidaan ja vahvistetaan näitä kyseisiä lihasketjuja. Aikaisemmin olen bodannut vain pintalihaksia, joita treenaamalla toki saa hyvännäköisen kropan, mutta myös paikat paskaksi. Tällä sitkoisella treenillä yhdistettynä oikeaan säntilliseen ruokavalioon voi saada myös näyttävän kropan, mutta järkevimmillä keinoilla.

Kun aiemmin olen nostellut punttia, punnertanut tai tehnyt penkkiä ja kyykkyjä muistamatta juurikaan hengittää toistojen välissä, treenataan nyt pienillä venyttävillä pumppauksilla persettä ja takareisiä sekä samalla lonkankoukistajia auki. Tai pumpataan vatsalihaksia reisien kanssa yhteen ja vedetään kuminauhalla vastaliikkeen omaisesti lapoja auki ja samalla vahvistuvat olkapäät. Lösösen esimerkki oli oivallinen: ”Ajattele nyrkkeilyä. Aiemmin, kun treenasit salilla pintalihaksia, oli sama kuin olisit nyrkkeillessä mennyt suoraan kehään ilman mitään treeniä. Kuten nyrkkeilyssäkin niin kehonhuollossa ja treenaamisessakin pitää aluksi tehdä pohjatyöt avaavista venytyksistä, liikeraidoista ja oikeista hengityksistä lähtien.”

Näillä ohjeilla lähdin siis toteuttamaan tuota missiotani näyttää tarpeeksi 40-luvun ihmiseltä, joten päivät ja viikot olivat aika samankaltaisia, missä lähettelin Lösöselle kuvia ruoka-annoksistani, johon sain kommentit onko se hyvää vai ei. Itselle tässä projektissa tuntui turhauttavalta se, että tulokset eivät kyllä itselle näy niin nopeasti kuin toivoisi. Topi kyllä kyyniseen tapaansa kannusti etten ollut niin lihava kuin ennen ja kaikki tämä mind game kuuluu asiaan, missä itse kyseenalaistaa tuloksia ennen kuin ne tulevat. Juoksu kulki vaihtelevasti ja välillä teki mieli makeaa enemmän kuin laki sallii, vaikka missään ei lue paljon laki sitä sallii. Päivät ja viikot vierivät yllättävän nopeasti, kun on selkeä tavoite mitä tehdä.

– Aku Hirviniemi, näyttelijä

Tämän sitä jaksoi hölkätä aluksi.