Kun suomalaiselle näyttelijälle annetaan työtehtäväksi näytellä Antero Rokkaa vuosisatamme suurimmassa elokuvaprojektissa voisi heikommalla puntti tutista, mutta jos uskotaan valmentajaamme Tuomas Pollaria niin Eero Ahon kropan heikko kohta ei ole korvien välissä vaan hartioista löytyvä kireys ja aiempien roolien tuoma työntävien lihasten dominanssi. Itse asiassa Pollaria kiehtoi Ahon kyky käsitellä korvien väliänsä kuin huippu-urheilija, oppia asioita nopeasti ja hallita omaa kehoansa äärimmäisen hyvin.

Te, jotka olette nähneet Eero Ahon teatterin lavalla ymmärrätte, että siellä mies pystyy irroittamaan kehostaan jokaisen vaadittavan hikipisaran ja tarvittaessa jopa kyyneleen, mutta miten mies itse suhtautui tuleviin kuvauksiin ennen kuin kamerat olivat käynnistyneet?

”Rehellisesti sanottuna en ollut kuullutkaan firmastanne, mutta pidin treenaamista hyvänä asiana, sillä Louhimiehen produktiot ovat tunnetusti fyysisesti vaativia ja tämä case vielä harvinaisen pitkä. Kuminauhat ja kehonhuolto olivat henkilökohtaisesti uutta, mutta tervetullutta tekemistä, sillä olimme valmistautuneet aiempiin rooleihin enemmän painojen kautta, joka oli osittain tuonut melkoisia kireyksiä vartaloon.

Huomasin metsässä kuvatessamme, että kehon aukaisusta, sopivalla vastuksella treenaamisesta ja huoltamisesta oli hyötyä, sillä vältyin kaikilta isommilta haavereilta mitkä ovat enemmän sääntö kun poikkeus kuvauksissa. Toki eihän sitä 40-luvun äijien kehonkuvaa saa nyt pelkällä kehonavaamisella vaan treenien mukana tulleet kovemmat jaksot edesauttoivat rooliin hyppäämistä.”

No mikä sitten oli valmentaja Pollarin toimintasuunnitelma herra Ahon kehon kanssa?

”Tiesimme, että rooli Tuntematon sotilas elokuvassa tulisi vaatimaan kovaa kuntoa kuvausten ajalta. Tämä puoli olikin hyvin hallussa, mutta kova kuormitus vaatisi myös mahdollisimman hyvän palautumisen. Aloimme kehittämään liikkuvuutta, etenkin hartiaseudun osalta. Kehonhuolto oli Eerolle vielä varsin tuntematon osa-alue. Myös kokonaisvaltaisempi sekä tasapuolisesti kuormittava treeni oli se mihin keskityimme. Päädyimmekin vetämään aika kovia treenejä missä avaavat osuudet olivat treenin alkupäässä ja loppua kohden kiristimme ruuvia siirtymällä enemmän ja enemmän voimaharjotteisiin. Kaiken harjoittelun pohjana oli se, että asiat voidaan tehdä myös metsäolosuhteissa mahdollisimman hyvin ja niinhän tuollainen ammattilainen sen tekeekin. En henkilökohtaisesti nähnyt isoa eroa treenata näyttelijää siinä missä ammattiurheilijaa.”

Lopputuloksen voi itse kukin arvoida ihan itse, kun näette Eeron huikean roolin Antero Rokkana.