”- Jaaha. Eiköhän lähdetä taas. Koskela nousi ja heitti repun selkäänsä. Hitaasti kiroillen ja ähkien nousivat miehet ojasta….

….Koskelaan ei mikään rasitus näyttänyt pystyvän. Tasaisesti keikkuivat hänen hartiansa miesten edellä kilometrin toisensa jälkeen.”

– Tuntematon sotilas

”Sitaatti Tuntemattomasta sotilaasta. Siinä on oikeastaan määritelty Väinö Linnan antamat Koskelan roolin fyysiset vaatimukset. Hän on väsymätön esimerkki miehilleen, hän jaksaa rasituksia paremmin kuin muut – ei ainakaan näytä väsymystään. Sen lisäksi Koskelaan liitetään mielikuvat ryhdikkäästä ja toimeliaasta, maatalon töiden karaisemasta supersotilaasta. Kaikki nuo ovat sellaisia ominaisuuksia ihmisessä, joita ei varsinaisesti voi näytellä, niitä on vaikea teeskennellä, ne vaan pitäisi olla olemassa. Täytyy tunnustaa, että, kun katselin itseäni peilistä pari-kolme kuukautta ennen kuvauksia, olo ei ollut kuin Koskelalla.”

Siinä oli alkuajatukset Jussi Vataselta kun selvisi, että hän on se, joka näyttelee Vilho Johannes Koskelaa Tuntematon sotilas elokuvassa. Koskela on hahmo, josta Linna kertoo paljon kirjoissaan, sillä kuten Vatanen toteaa niin Koskela on se suomalaisen johtamisen esimerkki: mies joka hoitaa tonttinsa, omaa loputtoman kunnon ja jota miehistö kunnioittaa. Siinä on jo jonkin verran painetta näyttelijälle, sillä nämä ominaisuudet vaativat paljon myös fyysisesti.

”Ohjaajan toive oli, että näyttelijät olisivat myös 40-luvun mitoissa, eli painoa pitäisi pudottaa. Sekin vielä. Toisaalta kun näkee yhdenkin valokuvan tuolta ajalta, niin tajuaa, että se on aivan ymmärrettävä toive ja vaatimus; ei ollut ylimääräisiä höttöhiilareita tarjolla. Tähän ohjaajan toiveeseen me näyttelijäporukalla sitten sitouduttiin. ”

 

Jussille annettiin meidän firman toimesta valmentajaksi Anna-Leena ”Ansku” Toivanen, koska vain itäsuomalainen tulee parhaiten toimeen itäsuomalaisen kanssa siinä vaiheessa, kun ruuvi kiristetään hieman lujemmalle ja puheen sijasta pitää tehdä. Helpolla ei Jussikaan rooliinsa fyysisiin ominaisuuksiin sukeltanut vaan miehen raaka treenipäiväkirja puhuu puolestaan.

”Ryhdikkyyttä me Anskun kanssa lähdettiin hakemaan. Pyrittiin siihen, että keho, hartiat, pää ja mitä näitä on olisivat oikeassa asennossa, jotta olisi edes mahdollista saada fyysinen kestävyyteni Koskelan tasolle.”

Maaliskuu

1.3.                juoksu +30 min.
2.3.                hiihto +50 min.
7.3.                kuntosali 1h
8.3.                kuntosali 1h
10.3.              kuntosali 1h
15.3               kuntosali 1h ohjattu (1. Fibacolla)
16.3.               juoksu +20 min.
17.3.               juoksu +40 min.
18.3.               kuntosali 1h
21.3.               kuntosali 30 min.
22.3.               juoksu 30 min.
22.3.               kuntosali 1h ohjattu
23.3.               kuntosali 1h
28.3.               juoksu 30 min. intervalleja
29.3.               kuntosali 1h ohjattu
30.3.               kuntosali 1h

 

Huhtikuu 

2.4.                kuntosali 1h
3.4.                juoksu 30 min. intervalleja
4.4.                juoksu +30 min. intervalleja
5.4.                juoksu 30 min.
5.4.                kuntosali ohjattu
7.4.                juoksu 30 min.
10.4.              kuntosali 1h
11.4.               kuntosali ohjattu
13.4.               juoksu +30 min. intervallit
14.4.               juoksu 30 min.
16.4.               kuntosali 1h
18.4.               juoksu +30 min. intervallit
17.4.               kuntosali 1h
19.4.               juoksu 30 min. intervalleja
20.4.               kuntosali 1h
21.4.               kuntosali ohjattu
23.4.               juoksu 20 min. intervalleja
24.4.               kuntosali 1h
25.4.               juoksu +30 min. intervalleja
26.4.               kuntosali 1h
27.4.               juoksu +30 min.
30.4.               juoksu +30 min. intervalleja

Toukokuu

2.5.                juoksu +30 min.
3.5.                kuntosali ohjattu
4.5.                kuntosali 1h
6.5.                kuntosali ohjattu
7.5.                pyöräily 70 min.
8.5.                kuntosali 1h
9.5.                juoksu +30 min. intervallit
12.5.               kuntosali ohjattu
13.5.               juoksu 40 min.
15.5.               juoksu 60 min.
16.5.               juoksu 30 min. intervallit
18.5.               kuntosali ohjattu
19.5.               kuntosali ohjattu
20.5.               juoksu 40 min.
21.5.               juoksu 40 min.
24.5.               juoksu 35 min.
26.5.               juoksu 30 min.
28.5.               kävely 2h
29.5.               juoksu 30 min.
29.5.               juoksu 1h

”Näytteleminen on fyysinen ammatti. Ja työskenteleminen oman fysiikan ja fyysisten ominaisuuksien kanssa on tullut tutuksi; se kuuluu ammattiin. Minä olen tajunnut jo Teatterikoulun ensimmäiseltä vuosikurssilta asti, että minun kehon suurimmat haasteet liittyvät kehon liikkuvuuteen ja ryhtiin. Ja noiden asioiden kanssa olen saanut painiskella jo koko ammatillisen urani ajan. Olen kyllä tottunut treenaamaan. Välillä enemmän, välillä vähemmän mutta se ettenkö jaksaisi, osaisi, saisi aikaiseksi, treenata tai liikkua ei ole ikinä ollut ongelma.”

”Mitä olen oppinut Fibacolla? Mitä olen saavuttanut? Tiesin siis sen, että olen jäykkä ja huonoryhtinen väkisinpuurtaja. Sitä en tiennyt, että asialle voisi tehdä jotain. Voisin kiteyttää oppimani kolmeen asiaan:


1) Vähemmän painoja
2) Enemmän kuminauhaa
3) Parempi tekniikka

 

Lisää liikkuvuutta – seurauksena tehokkaampi treeni, nopeampi palautuminen ja näiden seurauksena kokonaisvaltaisesti parempi olo. Tärkeimpänä varmaan se, että tekniikka suoritteissa, fyysisissä harjoitteissa, kuntosalilla, juostessa, on parempi. Se, että Fibacolla jaksettiin painottaa kehonhuoltoa oli myös oleellista. Aikaisemmin vastaavien kuntokuurien jälkeen olen ollut fyysisesti aivan rikki. Täysin jumissa, ei minkäänlaista halua liikkua, saati urheilla (lue kuntoilla). Mutta en tämän operaation jäljiltä. Ja siksi olenkin jatkanut yhteistyötä Fibacon kanssa.”

– Jussi Vatanen, näyttelijä

Luen hymyillen vanhan ajanvaraus merkinnän kalenteristani: 22.3.2016 Jussi V., 2. treeni, ruokavalio, kuntosaliohjelma – kuihduta kaveri! Tämä oli siis ajatus valmentajan päässä siitä, mitä tulisi saada aikaiseksi kahdessa kuukaudessa. Keinot kuinka lopputulokseen päästiin olivatkin sitten huomattavan paljon arkisemmat ja konkreettisemmat kuin paperille kirjoitetut ohjeet. Jussihan oli jo lähtötilanteessa suhteellisen hyvässä kunnossa, joten isojen ruokavaliomuutosten sijaan pystyimme heti keskittymään itse treenaamiseen. Motivaationa alussa meillä (eli valmentajan päässä) oli saada kroppa ryhdikkääksi ja jalat yhtä vahvaksi sekä nopeaksi kuin pikajuoksijalla, välillä tavoiteltiin supermiehen kykyjä ja lopulta päädyttiin siihen mikä näkyy tänäkin päivänä eri elokuvateattereiden valkokankaalla.

Ensimmäistä kertaa elokuvaa katsoessa sitä vasta ymmärsi kuinka hienossa ja isänmaata kunnioittavassa produktiossa sitä on saanutkaan olla mukana varsinkin näin Suomen 100-vuotisjuhlavuotena. Toisena pintaan nousevana tunteena oli syvä ylpeys kaikkia elokuvan Fibacolla treenanneita näyttelijöitä kohtaan mutta erityisesti Jussia kohtaan, koska olihan roolisuoritus Koskelana jäätävä sanoi kuka mitä tahansa.

– Ansku Toivanen, Fibaco