Työhyvinvointia ja huippu-urheilua

Työhyvinvointi mielletään helposti työergonomiaksi, työterveydeksi, työyhteisön hyväksi yhteishengeksi ja fiilikseksi, työkunnoksi, sopiviksi vastuiksi sekä tavoitteiksi ja kaikeksi siksi, mitä istumatyö näyttöpäätteiden edessä vaatii, jotta ihminen voi työssään hyvin. Työhyvinvointi voi olla myös jotain ihan muuta, koska työpaikkamme voivat nykyään olla hyvin erilaisia ja toisistaan poikkeavia.

 

Olin menneen viikon urheilijoiden työhyvinvoinnista vastaavana Espanjan Sotograndessa. Käytännössä työtehtävä oli pitää kaksi Ladies European Tourilla pelaavaa ammattigolffaria työkykyisenä viiden päivän ajan. Työkyky tässä tapauksessa tarkoittaa maksimaalista lajinomaista suorituskykyä niin harjoitus- kuin kisapäivinä. Elementit, joita vastaan viikon aikana taisteltiin olivat mm. matkustusväsymys, uuteen ympäristöön totuttautuminen, ravinto ja nesteytys, olosuhteet (lämpötila, tuuli), pitkät päivät, vaihtuvat aikataulut, uniergonomian haasteet ja henkiset tulospaineet.

 

Tuon listan jälkeen voi vaan huokaista, että omiin perustyöpäiviin officella kuuluu vain mitätön osa edellä mainituista haasteista. Hyvinvoinnin näkökulmasta ajateltuna, mitä parempi resilienssi meillä on ulkopuolisten tekijöiden vaihtelulle, yllättäville muutoksille ja häiriötekijöille, sitä parempi kyky meillä on ylläpitää hyvinvointiamme sekä suorituskykyämme työskennellessämme officella tai huippu-urheilun parissa.

 

 

Herätys, matkustus kisapaikalle, aamupala, aamun fysiikkatreenit, range, lähipeli, harjoituskierros/kisapäivä, ruokailu, illan fysiikkatreenit, iltapala, rentoutuminen. Sama jatkuu päivästä toiseen, jolloin kaikki kiteytyy perusasioiden hoitamiseen hyvin, järjestelmällisesti ja aikataulussa. Silti yllätyksiltä ei voida välttyä. Joskus yksi häiriötekijä voi päästä kasvamaan suureksi, kuten meille kävi viikon aikana sänkyjen nukkumaergonomian kanssa – koko viikko taisteltiin tätä mörköä vastaan. Uni kuuluu hyvinvoinnissa niin fyysiseen kuin henkiseenkin kivijalkaan, teet mitä työtä tahansa.

 

Summa summarum. Hyvällä unella, laadukkaalla ravitsemuksella ja monipuolisesti hyvällä fyysisellä kunnolla pääsee arjessa pitkälle, kun asenne on hyvä ja fokus kohdistettu oikeisiin asioihin. Jos tavoittelee turvallisilla ja tasapaksuilla keinoilla tuloksia, saa yleensä vastineeksi sitä samaa. Jos tavoittelee riskillä isompia tuloksia niin voi saada riskituloksia, mutta vaarana on epäonnistuminen, jonka tosin on jo kaiketi hyväksynyt valitessaan tämän polun.

 

Meidät Fibacolta saat kulkemaan sinunkin rinnalla työskentelet sitten officella tai urheilijana ulkomailla. Me perustetaan työhyvinvoinnilliset toimenpiteet sinun työhyvinvointimääritelmään ja -tapaan tavoitella tuloksia. Meidän tehtävä on keksiä motivoiva ja tehokas tapa saavuttaa tuloksia day by day. Ei kikkakonsteja, vaan pitkäjänteistä työtä unohtamatta tässä hetkessä olevaa iloa ja hyvää oloa.

 

Hyvinvoivaa syksyä kaikille!

 

Anna-Leena Toivanen
Toimitusjohtaja, fysioterapeutti