Yrittäminen itsessään on aika tylsää touhua, jonka ympärille on liian usein rakennettu jonkin sortin hype missä kaikki on mahdollista ja lähes jokainen yrittäjä tulee tekemään ison exitin jossain vaiheessa. Voit ostella mitä tahansa firman piikkiin, koska jos myyt 100 € maksavaa palvelua niin sinullehan jää 100 € siitä käteen, kun eihän kenenkään tarvitse maksella vuokria, palkkoja (sivukuluineen), hankkia välineistöä tai yleensäkään mitään, koska olet menestyvä yrittäjä ja olet sen vuoksi vivuttanut itsellesi kalleimman auton, jotta fiktiivinen menestys näkyisi mahdollisimman kauas.

Harmillisesti se ei oikeissa maailmassa mene näin vaan käytännössä aina loppuvuodesta firmoissa tehdään seuraavan vuoden budjetti, jota seurataan joko reaaliajassa tai sitten vähän viiveellä, mutta aika pitkälti yrittäminen on lukuja eli tylsää tilastointia. Sitten onneksi on tietenkin se toinen puoli eli työntekijät ja myynti, josta henkilökohtaisesti sytyn, kun tuo Excel ei oikein ole se työväline millä tykkään operoida. Mutta ilman tuota tylsää budjetointia ei firmat pyöri pitkään hengissä vaan mopo monesti lähtee keulimaan aavistuksen lujaa, mikä tarkoittaa esim.  liian aggressiivista laajenemista tai muuten vain holtitonta rahankäyttöä. Molemmissa lopputuloksena on aina lappu luukulle ja tuopin ääressä loputon selittely miten vika oli jossain muualla kuin yrittäjässä itsessään. Ja totta kai yksi yhtä huono vaihtoehto on säästää oma firmansa hengiltä eli suunnilleen vetää 20 vuotta ilman uudistuksia tai hankintoja. Se on vähän kuin laittaisi firmansa happikoneeseen, mutta säästösyistä jättäisi töpselin kytkemättä verkkovirtaan, koska joku möi sähköverkot firmoille, jotka eivät tunne armoa sähkönsiirtohinnoissa.

Viimeiset viikot maailmalla on vetänyt tuon tylsän skenaarion suoraan pöntöstä alas ja nyt nämä maamme pk-yritykset, joita on n. 98 %:a yrityksistä, taistelevat olemassaolostaan. Ikävä kyllä harmillisen moni häviää tämän taistelun ilman valtiollista tai ostovoiman apua. Mikään edellisen vuoden budjetissa ei ennakoinut, että olemme tilanteessa missä kukaan ei uskalla liikkua missään missä on enemmän kuin ihmisiä kuin Ristijärven keskustassa. Tämä myös tarkoittaa sitä, että kivijalassa työskentelevät yritykset eivät saa asiakkaitaan käymään liikkeissään, sillä jos firmasi vetää yli 500 ihmistä tiloihinsa niin tällä hetkellä ei suositella sen aukipitämistä. Jos omistat taas kivan pikku ravintolan niin kukaan ei tällä hetkellä liiku sinne vaan ihmiset syövät kotona purkkiruokaa ja hamstraavat vessapaperia. Voin helposti samastua siihen tuskaan mitä nämä yrittäjät kokevat tässä tilanteessa kun elämäntyö vedetään pöntöstä alas. Jos joku miettii miksi firmat eivät ole säästäneet varoja tällaisia tilanteita varten niin suosittelen kokeilemaan tuota yrittämistä mahdollisimman monella eri alalla niin voitte huomata miten vaikeaa on saada jäämään rahaa sukanvarteen. Me yrittäjät tienaisimme paremmin palkkatöissä, mutta onneksi emme elä Neuvostoliitossa vaan tämäkin maa on erittäin riippuvainen yrittämisestä ja viennistä. Valtion hommissa työskentely kun ei suoranaisesti kerrytä maamme kassaa, jos et satu työskentelemään ennaltaehkäisevässä työssä, missä voit omalla panoksellasi säästää tulevissa kuluissa mitä valtiolle muuten lankeaisi. Näiden firmojen mennessä konkurssiin voi jokainen varautua siihen, että olemme surkeammassa tilassa kuin Kreikka tai muut euromaat, joille olemme vuosien saatossa naureskelleet.

Itse omistan ja pyöritän yhtiökumppanini kanssa valmennuskeskusta, jossa on useampia toimipisteitä ja 25 työntekijää/palveluntuottajaa, joista osa on puolipäiväisiä. Tänään hallitus julisti maahamme poikkeustilan, joka tarkoittaa sitä, että myös meidän firman ovet tulevat sulkeutumaan loppuviikkoon mennessä. Sen enempää rakentamatta pilvilinnoja niin meidänkin firman tulevaisuus on riippuvainen kolmesta asiasta:

  • Rakkaiden asiakkaidemme kyvystä ja halusta auttaa meitä juuri tällä hetkellä. Ostamalla treenipaketin tulevaisuuden varalle on tällä hetkellä kultaakin arvokkaampi teko meidän työyhteisön kannalta.
  • Työntekijöiden hyvinvoinnin ja palkkojen hoitaminen.
  • Valtion tarjoamasta tuesta, jos tilanne pitkittyy liian pitkäksi.

Tämä teksti ei ole vetoomus pelkästään oman firmani puolesta vaan ihan kaikkien yritysten, jotka ovat korviaan myöten kusessa tilanteen kanssa. On erittäin inhimillistä poteroitua kotiin, kun epävarmuus vaivaa mieltä, mutta nyt jos joskus olisi syytä käyttää sitä ostovoimaansa muuallekin kuin vähittäistavarakauppaan. Internet on loistava tapa ostaa sinun tutulta pienyrittäjältä palveluita. Sinun vaatekauppiaasi, parturisi, hierojasi, ompelijasi, valmentajasi, lempiravintoloitsijasi ja kaikki muut pienyrittäjät ovatkin matkalla henkilökohtaiseen helvettiin, jos kukaan ei osta mitään. Pienyrittäminen on nimittäin ihmissuhteiden luomista ja ylläpitoa. Jos asiakkaana olet kohdannut oikean henkisen yrittäjän niin mielelläsi olet asioinut hänen putiikissaan, vaikka voisit jostain saada tuotteen halvemmallakin ja siihen on yleensä syynä ihmisten välinen yhteys, joka on esim. asiakaspalveluchätissä aika kaukainen haave. Minulla on tiettyjä paikkoja ja palveluita, joita käytän ja ainoa syy siihen on, että siellä on joko huikea tyyppi yrittäjänä tai asiakaspalvelijana, joten jaksan nähdä hieman vaivaa mennä sinne kivijalkaan ihan vaan sen asiakaspalvelun takia. Ja etenkin juuri nyt aion tehdä sitä enemmän kuin koskaan, koska edes pandemia ei pysäytä heidän vuokranmaksuaan tai muita satoja juoksevia kuluja mitä yrittäminen tuo tullessaan.

Tanskassa tosin valtio teki noin vuorokaudessa päätöksiä missä lähdettiin aika aggressiivisesti pelastamaan yrityksiä tulevalta tuholta, mutta muuten rakas kotimaamme on niin raskas byrokratian kanssa, että tämä vetoomus on suoraan teille kuluttajille eli ostakaa meidän pienyrittäjien palveluita, sillä valtio ei meitä ainakaan nopeasti pelasta vaan te voitte tehdä sen. Toki jos lähipäivinä me yrittäjät saamme selkeitä ohjeita ja konkreettista apua firmojemme pelastamisen kannalta niin otan sen avun onnellisena vastaan, mutta juuri nyt olemme erittäin riippuvaisia asiakkaistamme ja heidän avustaan.

Kiittäen firmani, asiakkaidemme ja etenkin meidän työntekijöiden puolesta

Topi Lösönen