Minä ja liikunta lomalla

”Mikä on sun ja liikunnan suhde nykyään?” kysyi ystäväni. Sanoin, että se on vaikka ja mitä, kuten monimutkainen, vaihteleva, odottava tai ainakin erilainen kuin ennen.

 

Kun olimme yhdessä opiskelemassa liikunnanalan ammattilaisiksi, hän koki, että paineet olla lihaksikas olivat kovat, kun taas minä en ollut ajatellut moista. Paineet tulivat enemminkin äidiksi tulon jälkeen. Kuinka nopeasti on takaisin samoissa mitoissa ja taas yhtä lihaksikas kuin ennen. Puhumattakaan useiden raskauksien jälkeen, myös niiden, jotka eivät päättyneet onnellisesti. Toiveita tuli myös ulkopuolelta, kuinka ”pitäisi jo” palata vanhoihin harrastuksiin.

 

 

Mielen maiseman ollessa musta, on hyvin vaikea motivoitua pitämään itsestään huolta. Varsinkin jos joutuu kannattelemaan omien tunteiden lisäksi toisten tunteita. Tunteet kasautuvat kehoon ja vaikuttavat kehon toimintaan. Olipa sitten suhteesi liikuntaan, mikä hyvänsä, on hyvä aloittaa henkisestä hyvinvoinnista ennen kuin tavoittelee kovia fyysisiä tuloksia.

 

Nykyään kun tämä ei jää vinkeistä kiinni, sillä niitä on saatavilla vähän liiankin helposti. Menet sitten vaikka Instagramiin, saat silmillesi haluamattasi ne ”oikeat, parhaimmat ja halvimmat neuvot, joilla laihtua, saada lihakset tai unelmien kropan”. Lisäksi niitä tulee eteen vielä julkaisujen, tekstien, blogien, reelsien sekä kaikkien mahdollisten eri videoiden kautta ja sitten vielä sanotaan, että sinä kun olet se liikunnan alan ammattilainen.

 

Joten juurikin liikunnan alan ammattilaisena sanoisin, että onnistumisen avain saada itsellesi sopiva suhde liikunnan kanssa on hyväksyä muuttuneet tavoitteet ja löytää motivaatio. Sillä tavoitteet muuttuvat ihan vain elämän myötä. Sun kroppa on mukana elämän jokaisessa käänteessä ja sille on oltava armollinen. Kropassa näkyy jokainen sinua koskettanut asia. Kukaan eikä mikään vinkki voi motivoida sinua, niin kuin sinä itse voit ja vaan sillä motivaatiolla on merkitystä, koska se laittaa sinut tekemään, niitä oikeita asioita tavoitteesi eteen.

 

 

Ja niitä toiveita tulee koko ajan ympäriltä jokaiselle elämän alueelle. Se joka niitä kuuntelee, tulee hulluksi, sillä sinä et voi miellyttää ketään muuta kuin itseäsi. Sinä tiedät myös omat tavoitteesi ja mihin tähtäät, ne eivät näy ulospäin. Suosittelenkin rinnallesi sellaisia läheisiä, tukijoukkoja ja ammattilaisia, jotka aidosti ja yksilöllisesti ymmärtävät tavoitteesi tarpeet ja opastavat sinua niitä kohti.

 

Hyvää lomaa myös liikunnasta!

 

Hanna-Leena Raunisto,

Markkinointi, viestintä ja fysiikkavalmentaja