Valmentajan päivä

 

Sanasta valmentaja, meille monelle tulee mieleen saman tien oman elämän kohdalle osuneet valmentajat. Valmentaja voi olla lajivalmentaja, hyvinvointivalmentaja tai vaikka mentori. Itselleni on siunaantunut elämässä lukuisia hyviä valmentajia liikunnan ja urheilun kautta. Sami, Juha, Mika, Jouni jne.

 

Nämä kyseiset herrat ovat auttaneet pikku Mikkoa oppimaan jääkiekon saloja, mutta erityisesti he ovat opettaneet periksiantamattomuutta kohti omia ja yhteisiä tavoitteita, käytöstapoja, elämänohjeita sekä muun muassa ryhmässä toimimisen prinsiipit.

 

 

Tarina sen takana, miten itse päädyin fysiikkavalmentajiksi, juontaa varmasti juurensa liikunnalliseen lapsuuteen, hyviin kokemuksiin urheilun parissa ja myös halussa auttaa ihmisiä liikunnan ja urheilun maailmassa. Toki siellä on varmasti ollut palo haluta tehdä asioita paremmin, mitä minulle on aikoinaan opetettu. Ajat ovat muuttuneet ja tänä päivänä ymmärretään ihmisen kehon toiminnasta enemmän ja harjoitteet ovat monipuolisempia myös fysiikkaharjoittelun puolella.

 

Miten sitten itse näen valmentajan roolin?

 

Päivätyössäni kohtaan pääsääntöisesti aikuisia, joten roolini on opettaa, oivalluttaa, kannustaa kohti terveempiä elämäntapoja ja toki opettaa ihmisiä saamaan omasta liikunnasta paras mahdollinen hyötysuhde käytettyihin resursseihin nähden esille. Urheilijoiden kanssa toki vaatimustaso sekä kurinalaisuus korostuvat uusiin sfääreihin. Aikaisemmin olen toiminut myös lasten kanssa, jossa valmentajan roolissa lisäksi painottuu kasvattaminen, motivoiminen ja kuuluisien käytöstapojen opastaminen.

 

 

Tänä valmentajan päivänä olen kiitollinen, että itse saan tienattua elantoni opettaen ja ohjaten. On hienoa olla osa ihmisten onnistumistarinoita ja nähdä, miten iso vaikutus säännöllisen ja laadukkaan harjoittelun avulla voikaan olla ihmisten kokonaishyvinvointiin. Tämä tieto toki lisää myös halua pitää itsensä liikunnassa kiinni, jotta tässä ikäännyttäisi mahdollisimman terveiden kirjoissa.

 

Vielä erityiskiitos niille valmentajille, jotka omasta vapaa-ajasta ovat olleet valmiita karsimaan ja ilman korvausta ovat treenejä vetäneet räntäsateessa, teette mittaamattoman arvokasta työtä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Olen valmiina astumaan tähän palvelukseen, mikäli oma poikani jonkin itselleen kiinnostavan lajin sattuu löytämään tulevaisuudessa.

 

 

Mikko Karhu
Liikuntaneuvoja, fysiikkavalmentaja
Esihenkilö