Mitä fysioterapia on?

Täällä ollaan taas – uusi vuosi ja uuden alku. Oletko sinäkin miettinyt klassista uudenvuodenlupausta liikunnan lisäämisestä tai terveyden edistämisestä, mutta et ihan tiedä mistä aloittaa? Miten tänä vuonna saisi lupauksesta kestävän ja semmoisen, joka jatkuisi pidempään kuin pari kuukautta ja kenties jopa muuttuisi elämäntavaksi? Ensimmäinen askel voisi olla tavoitteen asettaminen ja seuraava askel miettiä keinoja, miten näitä tavoitteita pystyisi saavuttamaan. Ei ihan helppoa! Mainostauluissa vilkkuu kuntosalijäsenyyksien alennukset ja lupauksia “kesäkunnosta”, mutta miksi kannattaisi hakeutua juuri fysioterapeutin vastaanotolle näiden kysymysten ja tavoitteiden kanssa? Ja mitä tämä fysioterapia oikein on?

 

 

Fysioterapia on terveydenhuollon ammattiala, jonka erityisosaamisalueena ovat ihmisen liike, toimintakyky sekä terveyden edistäminen. Fysioterapeutin voisi sanoa olevan liikkeen asiantuntija terveydenhuollossa. Fysioterapeutin ammattinimikettä voi käyttää ainoastaan fysioterapeutti AMK tutkinnon, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon suorittanut henkilö. Toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto VALVIRA sekä aluehallintovirastot. Fysioterapeutit työskentelevät terveydenhuollon kentällä laajasti, esim. sairaaloissa, terveysasemilla, kuntoutuskeskuksista sekä tuetun asumisen palveluissa. Yksityisen puolen fysioterapeutin vastaanotot voivat vaihdella aina perinteisestä vastaanottohuoneesta hoitopöytineen aina ison ketjun kuntosaliin. Se, mitä fysioterapeutin työ pitää konkreettisesti sisällään vaihtelee täten fysioterapeutin toimintaympäristöstä ja lisäkoulutuksista.

 

 

 

No mitä sitten fysioterapia EI ole? Tämä on vaikeampi kysymys. Ainakin voidaan todeta, että fysioterapia ei ole PELKKÄÄ kuminauhajumppaa tai PELKKÄÄ hierontaa – mutta fysioterapia voi myös olla kuminauhajumppaa ja hierontaa, jos tämä on se mitä kehosi (tai miksi ei myös mielesi) kaipaa siinä hetkessä. Keinoja löytää ratkaisuja mahdollisiin oireisiin tai kuinka saavuttaa omia tavoitteita on monenlaisia, mutta välillä siihen tarvitaan ammattilaisen apua ja ohjeistusta. Fysioterapiassa voidaan kartoittaa kehosi nykytilannetta, esim. liikkuvuutta, lihasvoimaa, kehonhallintaa ja kehonkoostumusta, ja sen pohjalta rakentaa suunnitelma, miten juuri sinä voit saavuttaa omia tavoitteita kestävällä tavalla. Fysioterapiassa halutaan kuitenkin aina kannustaa tekemään liikunnasta ja hyvinvoinnista elämäntapa, eikä vain pakkopullaa tavoitteen saavuttamisen takia.

 

 

Edellä mainittujen lisäksi on tullut mainio mahdollisuus päästä liikkeelle matalalla kynnyksellä, kun tammikuusta 2024 lähtien kotikäyntinä tilatun palvelun laillistetun fysioterapeutin kanssa voi ilmoittaa kotitalousvähennyksiin. Kotitalousvähennyksestä hyötyminen edellyttää, että henkilö maksaa sen verran veroja, että niistä voidaan tehdä vähennyksiä. Kuitenkin suurituloinen voi ostaa läheiselleen tämän kotona tehtäviä fysioterapiapalveluita, ja saada näistä vähennyksen itselleen. Kotiin tilattujen fysioterapiapalveluiden kotitalousvähennyksissä ja niiden menettelyissä noudatetaan verottajan ohjeita. Lisää tietoa aiheesta.

 

 

 

Ratkaisuja päästä liikkeelle turvallisesti ja tehokkaasti löytyy siis monenlaisia, ja palvelu räätälöidään aina juuri sinulle sopivaksi. Eli mitä enää odotat? Ei muuta kuin varaamaan itsellesi ja läheisellesi aika kehonkartoitukseen, jonka saat tammikuun ajan alennushintaan 30€! Näin saadaan liikunnallinen ja hyvinvoiva alku tälle vuodelle! Nähdään salilla!

 

 

Felicia Gröning
Fysioterapeutti, urheilufysioterapeutti

 

 

Lähteet:
Suomen fysioterapeutit. 2023. Fysioterapian kotitalousvähennys on hyväksytty. WWW-sivu.
Saatavissa: https://www.suomenfysioterapeutit.fi/ajankohtaista/fysioterapian-kotitalousvahennys-on-
hyvaksytty/
Vero. 2024. Kotitalousvähennys tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä fysio- ja
toimintaterapiasta. Syventävät vero-ohjeet. WWW-sivu. Saatavissa: https://www.vero.fi/syventavat-vero-
ohjeet/ohje-hakusivu/81186/kotitalousvahennys-tavanomaisesta-kotitalous–hoiva–ja-hoitotyosta-seka-
fysio–ja-toimintaterapiasta/